De conclusies van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid komen hard aan bij de nabestaanden. "Als je nu hoort met wat voor materiaal deze jongens op pad zijn gestuurd, dan is dat onverteerbaar."
Defensie is 'ernstig tekortgeschoten' in de zorg voor de veiligheid van uitgezonden Nederlandse militairen. Zowel op het gebied van de veiligheid van de mortiergranaten als goede militaire gezondheidszorg ontbraken. De Onderzoeksraad oordeelt vernietigend over het optreden van Defensie. Henry en Kevin zijn de twee militairen die omkomen. Voor de nabestaanden is het verlies onverteerbaar. EenVandaag spreekt met twee nabestaanden.
De mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van onze kinderen moeten hun conclusies trekken
Greetje Groenbroek, moeder overleden Henry Hoving
Greetje Groenbroek verloor haar zoon Henry Hoving. De conclusies van het onderzoek komen hard aan. "Je voelt je lamgeslagen. Op een gegeven moment hoorde ik dat er nog wat kanttekeningen bij het conceptrapport werden geplaatst. Toen dacht ik al: wat moet er dan wel niet in het definitieve rapport staan dat er zoveel commentaar is. En vanaf dat moment had ik er al een een heel slecht gevoel bij, en dat werd vandaag bevestigd." Volgens Greetje is het duidelijk dat het geen kwestie is van een bedrijfsongeval. "In mijn ogen is het dood door schuld. Mensen hebben rapporten naast zich neergelegd. Op het moment dat je dat doet en mensen overlijden, dan ben je verantwoordelijk voor de dood van onze kinderen", aldus Groenbroek.
Ook voor Kees Roggeveld is het een hard gelag. Zijn zoon Kevin kwam om. "In januari kregen we nog te horen dat het een mortier was, en nu blijkt dat het onbetrouwbaar materiaal is geweest. Dat heeft hun leven gekost. Dat de jongens bewust met dit materiaal op pad zijn gestuurd is niet te bevatten." Volgens Geertje is er een verschil tussen sterven 'in het harnas' of op deze manier. "Je weet dat je in de strijd kunt sneuvelen, maar dit is onverteerbaar. Er moeten koppen rollen. Dit mag nooit meer gebeuren. De mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van onze kinderen moeten hun conclusies trekken."Minister van Defensie Hennis benadrukt dat ze politiek verantwoordelijk is. "Maar ik weet niet of aftreden iets oplost", zegt ze in een reactie op het rapport.
Greetje denkt nog veel aan haar zoon. "Het gemist is er elke dag. Het is verschrikkelijk en het gemis wordt elke dag groter. Wij als ouders hebben levenslang. En wat ik heel erg vind is dat mijn kleindochter nooit zijn vader leert kennen. En als zij zegt: we gaan naar papa, dan gaan we naar de begraafplaats. En dat is heel zuur."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.