Veel mensen zijn diep geraakt over de ontboezeming van Qmusic-dj Stephan Bouwman. In zijn radio-uitzending luchtte hij zijn hart over de depressie waar hij momenteel mee kampt.

Heb jij op dit moment een depressie en hulp nodig? Op de website MINDkorrelatie kun je alle informatie vinden en staan deskundigen voor je klaar om je te helpen.

"Ik heb heel lang getwijfeld of ik dit wel moet doen, maar ga het toch doen. Het gaat helemaal niet zo goed met me. Ik heb een stemmetje in mijn hoofd die zegt dat ik lelijk ben en alles wat ik doe niet goed is." Zo begon de Qmusic-dj afgelopen week zijn uitzending.

Bouwman kreeg meteen veel steun op sociale media. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stuurde een shoutout naar de dj.

Depressie uit de taboesfeer

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek  gaf acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in 2014 zelf aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad. Wereldwijd is dit ongeveer 300 miljoen. Daarnaast is zelfmoord, vaak een gevolg van depressie, doodsoorzaak nummer twee. De reden dat Bouwman openlijk op de radio praat is om het thema depressie uit de taboesfeer te halen. Ook Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vindt dat er nog veel taboe heerst op dit onderwerp. "Er heerst een ernorm stigma op dit onderwerp en dat zien we ook bij alle onderzoeken die we doen. Mensen spreken er onderling niet over, maar als een bekend persoon dit aan het voetlicht brengt dan helpt dat zeker. Dan doorbreek je een taboe en dat is knap." Ook valt Putters op dat medewerkers het vaak niet aan hun baas durven te vertellen. "Mensen zijn bang dat het hun hele leven lang wordt nagedragen."

Wachtlijsten zijn lang

"Momenteel sta op een wachtlijst voor professionele hulp en dat betekent dat er met mij nog heel veel mensen zijn die hulp nodig hebben", aldus de dj. Wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg is niet nieuw, valt ook Marjan Ter Avest, directeur van Mind op. "Mensen moeten gemiddeld anderhalve maand wachten voor ze hulp krijgen. In sommige gevallen duurt het zelfs een jaar voor er pas behandeld gaat worden. En dat is een groot probleem. Op het moment dat je een probleem hebt, zoals bij Stephan het geval is, dan wil je ook zo snel mogelijk geholpen worden." 

De lange wachtlijsten is volgens Ter Avest een complexe probleem. "Er zijn regionale taskforces ingericht die per regio bekijken wat de oorzaak van de wachtlijst is. Dat kan te maken hebben met het feit dat zorgverzekeraars te weinig zorg contracteren in die regio of dat patiënten te lang in behandeling blijven. Ook kunnen mensen soms elders al in behandeling zijn. Het heeft dus diverse oorzaken. Daarom is het belangrijk dat per regio de wachtlijsten worden opgeschoond en dan krijg je ook beter zicht op de oorzaken." Ter Avest denkt dat het probleem genoeg doordrongen is bij de ggz-instellingen en zorgverzekeraars.

Heb je hulp nodig of sta je op een wachtlijst?

Het liefst wil je zo snel mogelijk behandeld worden, maar dat gaat niet door de wachtlijsten. Toch kun je in de tussentijd werken aan jezelf. "Wat heel belangrijk is dat je over je probleem praat. Ga niet 'mooi weer spelen'. Iedereen heeft momenten dat het niet goed gaat. Als je dringend zorg nodig hebt, dan kan je zorgverzekeraar voor je bemiddelen", aldus Ter Avest.

Stephan Bouwman is niet de eerste

Actrice en cabaretière Karin Bloemen herkent zich in de woorden van de Qmusic-dj : “Wat hij zegt, dat je eenzaam bent ondanks veel mensen om je heen: zo heb ik me ook gevoeld.” In 2000 kampte Bloemen met een burn-out. Op een gegeven moment durfde ze haar huis niet meer uit: “Mijn hart sloeg al op hol als ik mijn sleutels pakte.” Volgens La Bloemen is de ontboezeming van Bouwman belangrijk: “Het is zo ontzettend dapper dat hij dit live op de radio durft te vertellen. Meestal is dat ook de eerste stap van herstel, erkennen dat je ziek bent.”

Ook presentator Manuel Venderbos, die een aantal jaar terug een depressie overwon, is onder de indruk van Bouwmans ontboezeming: “Hij is echt een held. Hij zit er middenin, gooit het open en weet het breder te trekken dan zichzelf. Dat is ontzettend knap.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.