Henk Krol heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een wel erg mysterieuze motie ingediend. Niemand lijkt 100 procent zeker te weten wat die inhoudt. Op Twitter regent het reacties.

De motie vol mysteries is een erg populair onderwerp. Maar ondanks dat er veel vragen over zijn, gaat de Kamer er wel een advies over uitbrengen.

'Schitterend'

De motie waar het allemaal om draait, luidt als volgt: "De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende de toestand in de wereld op het gebied van monetair beleid, handelsspanningen en verschuivende machtsverhoudingen; Spreekt uit dat wij leven in uitzonderlijke economische tijden, en gaat over tot de orde van de dag. Krol."

Een van de reacties: "Schitterende motie. Bijna poëzie. Hulde!" Een ander vraagt zich af of de motie wel echt is.

Uitzonderlijke economische situatie

Toch is het voorstel van de 50PLUS-voorman wel serieus. Het wijst namelijk op Artikel 142, zegt twitteraar Laurens Kok. In die wet staat dat, wanneer de regering erkent dat we in een uitzonderlijke economische situatie zitten, de minister vrijstellingen kan verlenen van kortingen.

Of dat ook de echte reden achter de motie is, was lang niet bekend. Totdat Krol zelf te hulp schoot. Als antwoord op dit artikel, deelde hij een screenshot van Artikel 142.

Wel vaker verwarring over moties

Het is niet voor het eerst dat een motie in opspraak raakt. Zo heeft Jesse Klaver een paar dagen geleden afstand gedaan van een aantal ingediende moties. Hij noemt het aantal dat wordt ingediend een vorm van 'scorebordpolitiek'. "Als we nu een debat aanvragen, zijn we over 2 jaar aan de beurt om dat debat te voeren." Met meer dan 600 motie-aanvragen in een jaar is GroenLinks recordhouder.

Ook Thierry Baudet haalde vorig jaar het nieuws door het indienen van een motie. Hij vergiste zich in de oordelen die de Kamer aan een motie geeft, waardoor hij dacht dat hij niet gehoord werd.

Mark Rutte legt Baudet uit hoe moties werken

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.