De lunchpauze in het LUMC ziet er anders uit dan normaal: een groot deel van het ziekenhuispersoneel vormt vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis één lange, zittende rij. Het personeel begint met een protest in de vorm van ‘stiptheidsacties’. De werknemers eisen meer waardering en respect in een betere cao voor Universitaire Medische Centra. “Collega’s lopen op hun einde”, aldus Intensive Care verpleger Philip Pieterse.
Een stiptheidsactie wil zeggen dat de medewerkers zich zo strikt aan de regels van de werkvloer gaan houden dat het werk bijna onmogelijk wordt. Gedurende de periode van de stiptheidsacties zal het personeel al hun pauzes volledig opnemen, niet meer overwerken en op korte termijn geen roosterwijzigingen accepteren.
Werkdruk mentaal en fysiek te zwaar
De aanleiding voor het protest is dat de werknemers een hele hoge werkdruk ervaren, als gevolg van een personeelstekort. “Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk zowel fysiek als mentaal niet meer aankunnen”, zegt Elise Merlijn, bestuurder van vakbond FNV Zorg & Welzijn.
Pieterse zegt dat de werkdruk heel duidelijk is te zien: meerdere collega’s van hem zijn overspannen geweest. “We moeten door het personeelstekort steeds meer werk van andere afdeling overnemen, zoals van de anesthesie of de nierdialyse”, zegt Pieterse. “Vroeger riepen we daar mensen voor op.” Er zijn wel rustige momenten zijn, maar dan wordt er verwacht dat de werknemers zich bijscholen via computers. “Maar voor mij en ook voor andere collega’s werkt het niet om via een scherm te leren.”
De ziekenhuiswerknemers willen een loonsverhoging, afspraken over hoe de werkdruk zal worden aangepakt en ze vinden dat er meer jonger personeel moet komen.
Jonge studenten moeten worden begeleid
Voor die jonge mensen moet wel goede begeleiding komen, vindt Kiki Doove. Zij begeleidt jonge studenten verpleegkunde, waardoor ze op veel verschillende afdelingen komt. “Het ziekteverzuim is heel erg hoog, op sommige afdelingen wel zestien procent”, zegt Doove. “Die jonge studenten moeten wel worden begeleid door een gediplomeerde verpleegkundige. Maar als die er niet of te weinig is, dan wordt het problematisch.”
‘Patiënt is al lang de pineut’
De vakbond en de ziekenhuismedewerkers hebben aangegeven dat de stiptheidsacties geen gevaarlijke gevolgen zullen hebben voor de patiënten. Het LUMC laat over de actie op 9 juli bijvoorbeeld weten: “Handelingen die plaatsvinden op de spoedeisende hulp, Intensive Care, de afdelingen neonatologie of acute psychiatrie en in de operatiekamers, dienen eerst afgerond te worden, voordat er pauzes mogen worden genomen,”
Ook Pieterse benadrukt dat de patiënten niet door toedoen van het ziekenhuispersoneel gevolgen zullen ondervinden. Maar volgens hem zorgt het personeelstekort er al veel langer voor dat de patient de dupe is. “Wij moeten mensen naar huis gaan sturen en moeten bedden sluiten, omdat we de capaciteit niet hebben. De patient is al lang de pineut.”
Andere academische ziekenhuizen volgen nog
Er waren al onderhandelingen over een nieuwe cao voor UMC’s, maar op 28 mei liepen deze onderhandelingen vast. Het academisch ziekenhuis van Leiden is niet de enige die actie onderneemt; het Utrechts Medisch Centrum begint dinsdag met stiptheidsacties. Tenzij er een beter cao wordt opgesteld, volgen zes andere Universitaire ziekenhuizen in de komende weken.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.