Bierbrouwerij Grolsch laat haar smaakpanel standaard om half twaalf 's morgens bier proeven. De leider van het smaakpanel van het merk legde uit dat, volgens hem, de smaakpapillen vlak voor de lunch op scherp staan.
"Wij proeven hier elke dag om half twaalf. Dat is voor veel mensen vlak voor de lunch en dan staan je smaakpapillen en geurzintuigen helemaal op scherp. Dat is dus een goede tijd om te proeven en te ruiken”, zo zei panelleider René Heubach in het tv-programma ‘Stand van Nederland’.
Neutraal punt
Als gediplomeerd biersommelier herkent Thera Roes zich in de visie van Heubach. Ze geeft voor haar bedrijf Follow the Beer regelmatig proeverijen. Die zijn vooral ’s avonds. Toch heeft ze zelf de voorkeur aan proeven in de ochtend. “Als je professioneel proeft voor een juryrapport of een echte keuring dan is tien uur ’s ochtends echt een goed tijdstip om te proeven. Je ontbijt is dan al een tijdje geleden en je bent nog niet aan je lunch toe. Dus je zit op een neutraal punt tussen ontbijt en lunch in, waarin je smaakpapillen het beste op scherp staan.”
Het klinkt zowel aantrekkelijk als afschuwelijk: ’s morgens om tien uur al aan het bier. Voordat iedereen nu de kop koffie tijdens de ochtendvergadering gaat vervangen door een glas bier: wetenschappers zijn niet overtuigd van de bewering dat je smaakpapillen ’s morgens op scherp staan.
Belangrijk dat hersenen scherp zijn
“Je hoort veel smaakpanels zeggen dat ze ’s morgens testen vanwege de scherpte. Maar smaakpapillen werken natuurlijk altijd wel. Bovendien is het veel belangrijker wat in de hersenen gebeurt. De smaakpapillen hoeven niet eens superscherp te zijn. Als de hersenen het maar wel zijn”, zo vertelt Peter Klosse, de smaakprofessor van Nederland.
Ook vanuit de Universiteit van Wageningen wordt er met bedenkingen naar de uitspraak van René Heubach gekeken. Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag, zegt het volgende: “Binnen de wetenschappelijke literatuur ken ik er geen gegevens over. Er is wel eens gekeken of je op bepaalde momenten gevoeliger bent dan andere momenten. Daar lijkt het niet op. Ik denk wel dat zaken als concentratie verstorend kunnen werken. Dat kan grote invloed hebben. Het tijdstip van de dag op zichzelf heeft naar mijn idee niet veel invloed.”
Het lijkt er dus op dat je smaakpapillen ’s morgens niet per definitie scherp zijn. Het heeft vooral met andere factoren te maken, zoals concentratie, weinig afleiding en het hebben van een goede gezondheid; met een verkoudheid ruik en proef je natuurlijk minder goed. "Als proeven per se in de ochtend moet, omdat daarna niets meer werkt, dan zouden we ’s avonds tijdens het diner ook nergens meer van genieten" zo concludeert smaakprofessor Peter Klosse.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.