Door privacyregels is een goede aanpak van stalking lastig, stelt politiechef Anja Schouten, portefeuillehouder Zorg en Veiligheid. De politie wil eerder en makkelijker gegevens kunnen uitwisselen over verdachten van stalking. De wet moet aangepast.
Hierdoor zou je een betere inschatting kunnen maken van het risico dat de stalker vormt voor het slachtoffer. Nu is dat wettelijk gezien nog vaak onmogelijk door onder andere het medisch beroepsgeheim en andere privacywetten. Dit bemoeilijkt de aanpak van stalking. Zowel de politie als de politievakbond ACP willen veel eerder zicht krijgen op het totaalbeeld van de stalker. Waar is deze zoal bekend? En wat weten we over de stalker?
'Met strafrecht alléén stoppen we stalking niet'
Politiechef Anja Schouten: "De wet moet worden aangepast. We werken hard aan nieuwe wetgeving die we willen aanbieden aan de Tweede Kamer. We willen meer informatie kunnen delen en meer informatie voor alle partijen. Want met het strafrecht alleen stoppen we stalking niet duurzaam'.
De afgelopen jaren liepen stalkingzaken regelmatig fataal af. Zo werd de Rotterdamse Hümeyra in december vorig jaar vermoord door haar stalker en ook Laura Korsman uit Utrecht werd omgebracht door haar stalkende ex-vriend. Ondanks het feit dat er een contactverbod was en dat meerdere instanties op de hoogte waren. In beide zaken kreeg de politie het verwijt te weinig te hebben gedaan.
Bewijzen stalking is lastig
Een ander probleem is volgens de politie en vakbond ACP dat het verzamelen van strafrechtelijk bewijsmateriaal erg lastig is: "Bij stalking wordt vaak gezegd dat de politie niets of te weinig doet. Was het maar zo simpel", zegt Gerrit van de Kamp van politiebond ACP.
Politiechef Anja Schouten: "Stalkingszaken zijn lastig. Je moet stelselmatigheid kunnen aantonen, je kunt niet na een melding iemand oppakken. En het is een misverstand dat je met een straatverbod iemand direct kunt aanhouden. Je hebt bewijs nodig om iemand aan te houden." Van de Kamp: "Een burger kan aannemelijk maken dat er wordt gestalkt, maar de politie moet moet bewijzen dat iemand niet een of een paar keer wordt lastiggevallen, maar keer op keer op keer,"
'Onze opties zijn beperkt'
"Bij een directe noodsituatie kan de politie ingrijpen. Maar vaak gaat het om een dreigende of angstaanjagende situatie waarbij je niet zomaar de stalker kan aanhouden. Je hebt het namelijk niet zelf geconstateerd. En hard bewijs ontbreekt meestal", zegt Van de Kamp.
En als het dan mis gaat, krijgt de politie wel vaak de zwarte piet. Van de Kamp: "Dat is onterecht, want onze opties zijn beperkt. Onder anderen door privacywetgeving. Daar is de Tweede Kamer, de wetgever, aan zet. En als dat niet verandert, dan moet de politiek dat ook uitleggen aan nabestaanden en slachtoffers."
Stalking onderschat maatschappelijk probleem
Politiechef Anja Schouten stelt dat stalking een onderschat maatschappelijk probleem is: "Het is alarmerend. Of het echt toeneemt weten we niet, het is lastig om het met cijfers scherp te krijgen. Maar in de media zien we slechts een topje van de ijsberg. In onze teams duiken we in zaken en dan schrikken we elke keer van alle zaken die we zien."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.