Het is een naar gezicht: politici die letterlijk omvallen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Het gebeurde afgelopen periode twee keer en roept de vraag op: is het politieke bedrijf wel gezond? Het korte antwoord luidt: 'Nee'.

Afgelopen twee maanden gingen er twee politici letterlijk tegen de vlakte in de Tweede Kamer. Eerst minister Bruno Bruins van Medische Zorg en daarna Tom van der Lee, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Van der Lee is inmiddels gewoon weer aan het werk, maar Bruins moest op doktersadvies stoppen. Minder opvallend waren de gevallen van een aantal Kamerleden die de afgelopen jaren overspannen thuis kwamen te zitten.

Taboe voor politici

Voor Rens Raemakers (D66), Esther Ouwehand (PvdD), Elbert Dijkgraaf (SGP) en Nine Kooiman (SP) werd het Kamerwerk even teveel. De laatste twee namen inmiddels zelfs afscheid van de landelijke politiek. Ook Zihni Özdil, oud-Kamerlid voor GroenLinks, zat in zijn periode als lid van de Tweede Kamer enige tijd overspannen thuis.

"Ik schrik ervan en voel met ze mee", zegt hij. "Ik noem geen namen, maar veel Kamerleden -ook ervaren Kamerleden- hebben dit meegemaakt. Dat werd alleen niet aan de grote klok gehangen." Praten over overspannenheid is voor politici kennelijk een taboe.

Burn-out

"Je wordt door de stress prikkelbaar", legt Özdil uit. "Op het werk hou je dat voor je. Maar je laat het wel thuis merken, bij vrienden en familie. De fout die Kamerleden en ministers maken, en ik dus ook, is dat het moeilijk is om 's avonds en in het weekend af te schakelen.

"En als je altijd maar met je werk bezig bent -dat weet iedereen- dan raak je overspannen en krijg je een burn-out."

'Bevolking de pineut'

Volgens Özdil is het probleem structureel en ligt het aan de personele ondersteuning van Kamerleden, die in de loop der jaren steeds kariger is geworden. Een Kamerlid moet met een enkele medewerker de strijd aanbinden met een minister, die over honderden medewerkers beschikt.

"Het sentiment onder de Nederlandse bevolking is: die Tweede Kamerleden zijn zakkenvullers." Özdil noemt dat 'onzin'. "Politiek is een hondenbaan", zegt hij. "Mede onder druk van dat sentiment heeft de Tweede Kamer zichzelf wegbezuinigd. En dan kan die boze burger minder geholpen worden, omdat de Kamer geen ondersteuning meer heeft."

Druk is groot

Henk van Gerven is Tweede Kamerlid voor de SP én huisarts. Hij beaamt dat de druk op politici groot is. "Die voel je 7 keer 24 uur per dag".

Volgens hem is het de kunst om geregeld ontspanning te zoeken, maar vooral hoofd- en bijzaken te scheiden: "In het begin denk je nog dat alles belangrijk is en wil je alles aanpakken, maar je moet leren wat je wel en niet oppakt."

'Ze maken zichzelf gek'

Volgens oud-parlementair verslaggever Ferry Mingelen werd er vroeger ook hard gewerkt, maar is door de toename van het aantal (sociale) media de druk op politici nu vele malen groter.

"Ze maken zichzelf gek", vertelt hij. "Maar dat gaat waarschijnlijk niet veranderen. De drijvende kracht hierachter is publiciteit, verkiesbaarheid, laten weten dat je er bent voor je achterban. Soms is dat goed, vaak is het fout."

audio-play
Bekijk hier de TV-reportage over politici en burn-out.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.