Sinds zijn afscheid in de Tweede Kamer heeft ex-Kamerlid Zihni Özdil elke nacht dezelfde droom dat hij de plenaire zaal uit wordt gesleurd door de beveiliging. "Volgens mij heb ik mijn plotselinge vertrek uit de politiek nog niet helemaal verwerkt."

"Ik zit dan te debatteren en opeens word ik door de beveiliging uit de zaal gesleurd. Terwijl ze roepen: 'Meneer Özdil, u bent geen Kamerlid meer. Wegwezen!'", vertelt Özdil over zijn droom.

Vertrouwensbreuk

Eind mei verliet Zihni Özdil de Tweede Kamer na een vertrouwensbreuk met de GroenLinks-fractie. Volgens fractievoorzitter Jesse Klaver 'vertoonde Özdil ontoelaatbaar gedrag waardoor collega's zich niet meer veilig voelden'. In een interview met EenVandaag geeft het oud-Kamerlid aan dit verwijt nog steeds niet te begrijpen.

Volgens Özdil ging het mis omdat hij een eigen mening had over het leenstelsel. "Ik heb onderschat wat voor repercussies het heeft als jouw fractievoorzitter dat ooit heeft ingevoerd." Het was namelijk Klaver zelf die tijdens kabinet-Rutte-II mede aan de wieg stond het nieuwe leenstelsel voor studenten.

Lees ook

'Misschien heb ik de vrijzinnigheid bij GroenLinks onderschat'

Op de vraag of de als vrijdenker getypeerde Özdil wel het juiste karakter heeft om politicus te zijn zegt hij: "Misschien is het antwoord daarop wel nee." Toch vindt hij dat hij als Kamerlid in staat was om met Kamerleden van diverse andere partijen resultaten te boeken. "In mijn beleving had ik dat wel goed onder de knie."

Meer in zijn algemeenheid concludeert het oud-Kamerlid: "Misschien heb ik de vrijzinnigheid bij GroenLinks overschat." Als voorbeeld geeft Özdil de foto die hij op twitter plaatste met de rechts-conservatieve denker en publicist Sid Lukkassen.

Stortvloed aan kritiek

De tweet leidde tot een stortvloed aan kritiek uit linkse hoek alsmede uit GroenLinks. 'Ik dacht dat de vrijzinnigheid bij GroenLinks als in steen gegoten stond, maar dat was niet helemaal zo.' Toch kijkt hij met trots terug op zijn Kamerlidmaatschap en ziet hij zichzelf als trotse GroenLinkser.

Wel vraagt Özdil zich af hoe het komt dat vroegere progressieve stokpaardjes als vrijzinnigheid en de vrijheid van meningsuiting tegenwoordig door rechts worden geclaimd. "We zijn te sektarisch geworden", zegt hij over links Nederland.

Na de zomer gaat Zihni Özdil aan de slag als columnist bij NRC Handelsblad en bij Vrij Nederland. Ook werkt hij aan een boek over politiek Den Haag.

Beluister hier het hele gesprek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.