De Nationale Politie doet op dit moment onderzoek naar de kwetsbaarheden in het proces van inbeslagnames. Dat schrijft Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de Tweede Kamer. Daarbij wordt onder meer gekeken naar inbeslagname van sieraden.
Ook doet de politie onderzoek naar aanpassing van de gehele beslagadministratie. Hij reageert hiermee op een uitzending van EenVandaag van afgelopen zaterdag. Bij invallen, doorzoekingen en arrestaties door politie en Justitie verdwijnen geld, waardevolle goederen en drugs. Dat stelden strafrechtadvocaten in de uitzending van EenVandaag.
Minister van der Steur stelde eerder vandaag tijdens het Vragenuur dat hij vindt dat er “op papier” weinig mis gaat met inbeslagnames door politie en Justitie. “Er zijn maar 70 klachten gedaan op 200.000 in beslag genomen voorwerpen”, aldus Van der Steur. Wat de Minister van Justitie echter niet meldt is dat het per inbeslagname om grote hoeveelheid voorwerpen kan gaan.
Hij benadrukt dat er in 2013 verbeteringen zijn doorgevoerd en dat, na herziening in 2015, in principe alles op orde is. In tegenstelling tot wat Van der Steur zegt, stellen de strafrechtadvocaten dat er zelden of nooit aangifte wordt gedaan, omdat hun cliënten daar geen belang bij zouden hebben. “Waar ga je heen als een kilo coke weg is. Naar de politie? Dat wordt een moeilijk verhaal!”, aldus advocaat Mark Teurlings.
Om het zicht te vergroten op de problemen, gaat de top van het Openbaar Ministerie op korte termijn om tafel met de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA).
Lees hier de Kamerbrief van Van der Steur inzake misstanden inbeslagname door politie en Justitie.
Download
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.