De mazelen zijn terug in Europa. Het aantal gevallen steeg in 2017 met maar liefst 400 procent, naar 14.451 gevallen. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) wordt in Zuid-Europa te weinig ingeënt tegen de ziekte. Wat ook niet helpt, is dat de mazelen een van de meest besmettelijke ziekten is ter wereld. De gemiddelde mazelen-patiënt steekt achttien mensen aan, meldt de Trouw. Volgens viroloog Rik de Swart is het nog erger: "Er zijn gevallen bekend waarbij iemand de mazelen op vijftig mensen overbracht."
"Verkoudheid, droge hoest, hoge koorts, pijn aan de ogen en natuurlijk de kenmerkende rode vlekken op de huid," somt huisarts Madeleen Winckler de symptomen op van de mazelen. "Vandaar dat kinderen en volwassenen met de mazelen in donkere kamers gaan liggen, met de gordijnen dicht."
Besmettelijker dan de griep
Een ander kenmerk van de mazelen is de besmettelijkheid. Vergeleken met andere ziekten zijn de mazelen veel besmettelijker. Ter vergelijking: bij griep steken mensen gemiddeld tussen de twee en vier mensen aan, bij de mazelen tussen de twaalf en achttien, volgens viroloog De Swart: "Het mazelen-virus kan veel grotere afstanden afleggen dan bijvoorbeeld het griepvirus. Als iemand in de hoek van de kamer hoest, zal iemand aan de andere kant van de kamer besmet worden."
Kleine kans op epidemie
Veel mazelen-patiënten heeft Winckler desondanks niet op consult. In Nederland lag het aantal gevallen afgelopen jaar slechts op zestien. In 2016 was dat zelfs maar zes. Volgens viroloog De Swart hoeven we daarom nog niet te vrezen voor een epidemie: "In Nederland is die kans niet zo groot. Hier is zo’n 95% van de mensen gevaccineerd. Zolang we dat blijven doen zal een epidemie niet voorkomen." In andere delen van Europa ligt dat gevaar wel op de loer: "Met name in Zuid-Europa wordt lang niet altijd gevaccineerd, waardoor daar veel mazelen uitbraken ontstaan."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.