De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), dat is gevestigd in Den Haag, krijgt de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. De internationale waakhond tegen de verspreiding van chemische wapens ontvangt de Nobelprijs voor de 'verstrekkende inzet tegen de strijd van chemische wapens'.

De toekenning moet worden gezien als een aanmoedigingsprijs: op dit moment is de organisatie bezig met het ontmantelen van chemische wapens van het Assad-regime in Syrië. 'Recente gebeurtenissen in Syrië, waar opnieuw chemische wapens zijn gebruikt, hebben de noodzaak onderstreept om dergelijke wapens uit te bannen', stelt het comité.

Vanaf 1997 houdt de OPCW toezicht op de naleving van de Conventie tegen Chemische Wapens (CWC). 

Gruwelijke beelden van stervende kinderen en volwassenen in een wijk van de Syrische hoofdstad Damascus dit jaar, hebben de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in een klap op de kaart gezet. Inspecteurs van de in Den Haag gevestigde organisatie onderzochten op aandrang van de Verenigde Naties wat er gebeurd was en kwamen tot één onontkoombare conclusie: gifgaf. Rechtbovenaan deze pagina twee reportage's over chemische wapens in Syrië en de inspecties die er plaatsvinden.

audio-play
Aanval chemische wapens Syrië herhaling geschiedenis?

audio-play
Syriëcrisis: BBC-reportage toont 'brandbomaanval'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.