De afgelopen tien jaar is het aantal dwangopnames verdubbeld. Nederland is inmiddels koploper in West Europa.

Dat zegt Niels Mulder, psychiater en hoogleraar openbare geestelijke gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit. Die toename komt volgens Mulder door de afname van het aantal bedden de laatste paar jaar in de GGZ en bezuinigingen op ambulante zorg. Sommige mensen kunnen gewoon niet zelfstandig leven.

Voor hun zijn er minder plaatsen in de GGZ en de ambulante zorg is vaak niet voldoende. Als iemand in acute psychische problemen komt dan wordt de crisisdienst ingeschakeld.

De GGZ en de politie werken samen omdat de politie veel te maken heeft met mensen die de zorg vermijden en overlast veroorzaken. De samenwerking wordt steeds belangrijker omdat de politie, door de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg, meer te maken krijgt met patiënten.

In Rotterdam Rijmond gebeurt dat door de ParnassiaBavo groep. EenVandaag gaat mee op pad met een crisisteam van de ParnassiaBavogroep.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.