De meerderheid van de stemmers op ChristenUnie en D66 vindt dat beide partijen niet moeten toegeven op medisch-ethische thema’s. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageert enthousiast op het nieuws dat 71% van de CU-stemmers wil dat hij stevig vasthoudt aan de thema’s. “Dat is een hele warme aanmoediging om trouw te blijven aan ons verkiezingsprogramma en dat was ik dan ook zeker van plan.” Wel merkt Segers op dat hij ‘niet zomaar het vermoeden heeft’ dat het verkiezingsprogramma een-op-een naar een regeerakkoord gekopieerd heeft.
'Ik heb u goed gehoord'
“Ik heb al een paar goede gesprekken gehad met Gert-Jan Segers”, reageert D66-leider Pechtold op de vraag of hij uitziet naar de onderhandelingen. “Op inhoud zullen we zeker de degens gaan kruisen.” Over de uitkomsten van het onderzoek houdt Pechtold zich meer op de vlakte.
“Ik heb u goed gehoord”, wil Pechtold kwijt richting zijn kiezers. Op de vraag of dat ook betekent dat hij geen centimeter zal toegeven reageert hij met: “Je moet natuurlijk altijd kijken waar zodadelijk de overeenstemming te bereiken valt, maar met kwaliteit van argumenten kom je een heel eind in de politiek.”
In eerste instantie wilde Pechtold niet eens het gesprek met de ChristenUnie aangaan. Na de eerste breuk met Groenlinks gaf D66 aan het niet waarschijnlijk te achten dat ze met CU om tafel gingen. Vanaf woensdag zal dat dan toch gebeuren.
Verschillen en overeenkomsten
De partijen hebben inhoudelijk meerdere verschillen, maar staan op medisch-ethische kwesties duidelijk lijnrecht tegenover elkaar. Daarbij moet gedacht worden aan de wietwet, waarin de wietteelt gereguleerd moet worden. Maar ook de Donorwet of aan de wet Voltooid Leven, voor levensbeëindiging wanneer ouderen dat nodig achten. Beide wetten zijn belangrijk voor D66, en CU ziet het niet zitten dat ze doorgang vinden.
Op andere punten lijken de partijen wat nader tot elkaar te komen. Dan moet er juist gedacht worden aan thema’s als migratie en klimaat, waar de partijen inhoudelijk minder van gedachten verschillen.
LEES OOK: D66- en CU-stemmers: Liever impasse dan toegeven
Uit De Stemming van EenVandaag bleek dat tweederde van de mensen die in maart op D66 stemden, vindt dat de partij de rug moet rechthouden op ethische thema’s. Óók als dat tot een impasse in de onderhandeling leidt. Van de CU-stemmers zegt zelfs 71% dat ze liever een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen hebben dan dat er wordt toegegeven op dit onderwerp.
In een blog leggen redacteuren/onderzoekers Gijs Rademaker en Rozemarijn Lubbe uit hoe de kiezers aankijken tegen de onderhandelingen en de heikele thema's.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.