Een kleine vijfhonderd werknemers van de distributiecentra van supermarktketen Jumbo eisen in een petitie aan de directie dat de werkdruk wordt verlaagd. Volgens hen is er nog steeds sprake van een opjaagcultuur.
Een jaar geleden luidden Jumbo-medewerkers in EenVandaag anoniem de noodklok over de torenhoge werkdruk. Werknemers zouden structureel onder druk worden gezet en worden geïntimideerd. Ook zouden veiligheidsregels door stress en het voortdurend opjagen van magazijnmedewerkers met voeten worden getreden met ongelukken tot gevolg. Jumbo gaf aan de klachten van werknemers niet te herkennen, maar wel met hen in gesprek te willen.
Volgens het personeel is er een jaar later weinig veranderd. Terwijl in de CAO is afgesproken dat er geen productienormen meer mogen worden gesteld blijken die in de praktijk nog steeds te gelden, aldus de medewerkers.
“Al hebben we meer dan 100% productie, we worden toch aangesproken op ons werktempo”, zegt Geert Jan Middelbos, medewerker in het distributiecentrum van Jumbo in Beilen. "Uitzendkrachten en collega's met tijdelijke contracten worden nóg meer opgejaagd. Dat opjagen moet stoppen, het is onbegrijpelijk en respectloos. We zijn mensen, geen robots.”
De distributiemedewerkers eisen dat Jumbo maatregelen neemt om de werkdruk te verlagen en meer mensen vast in dienst neemt. Vakbond FNV wijst er op dat Jumbo nog steeds groeit en de hoeveelheid werk dus toeneemt. “In 2015 groeide de omzet van Jumbo met 27% naar 6,25 miljard euro, dus er is ook financieel ruimte om meer mensen in vaste dienst te nemen."
Jumbo laat in een reactie weten het vervelend te vinden dat medewerkers ontevreden zijn en zich niet te herkennen in het beeld dat de werkdruk structureel te hoog is. Verder stelt het supermarktbedrijf dat werknemers volgens de CAO wel degelijk mogen worden beoordeeld op productiviteit.
Bekijk ook de reportage die EenVandaag eerder maakte over misstanden bij AH en Jumbo:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.