Bij Leusden zijn resten van een eeuwenoud dennenbos tijdens graafwerkzaamheden tevoorschijn gekomen. Het zijn de resten van een bos dat daar zo’n 13.0000 jaar geleden, in de ijstijd, moet hebben gestaan.
Een unieke vondst met internationaal grote wetenschappelijke betekenis. De bomen geven namelijk een goed beeld van de impact van de gevolgen van een abrupte, ingrijpende klimaatverandering, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bij het radioprogramma Vroege Vogels.
Dit soort opgravingen komt zelden voor, zeker in Europa. Maar er is in Nederland al eens eerder een stokoud bos gevonden. Namelijk in 2008 in een weiland bij het Drentse Roderwolde. De Drentse boer, eigenaar van de weilanden waar het oerbos werd gevonden, had nooit gedacht dat zijn land zó bijzonder zou zijn.
In EenVandaag een gesprek met dendrochronoloog Esther Jansma van de Universiteit Utrecht. Wat kunnen we leren van deze stokoude bossen?
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.