Voor het eerst sinds 1987 zijn goederen en diensten voor de consument goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Voor het eerst sinds 30 jaar is er sprake van een negatieve inflatie, met andere woorden: de prijzen dalen. Belangrijkste reden, volgens het CBS, is een daling van huurverhoging. In juli 2015 was er nog een stijging van 2,4 procent, afgelopen maand was dat echter een stijging van maar 1,8 procent. Andere redenen zijn de prijsontwikkeling van andere goederen en diensten, de benzineprijzen en pakket- en vliegreizen.
Bekijk hieronder een video van het CBS over de negatieve inflatie:
Maar wat betekent dit voor ons, de consument? En is een negatieve inflatie nu goed of slecht?
Volgens econoom Bas Jacobs brengt het CBS de daling van prijzen echter als positief nieuws terwijl dit volgens hem helemaal niet het geval is:
Een gebrek aan inflatie, of een periode waarin prijzen structureel dalen - deflatie - kan namelijk een rem zetten op de economie. Een veel genoemd risico is het uitstelgedrag van consumenten. Vele consumenten houden namelijk de portemonnee dicht in afwachting van verdere prijsdalingen.
Een belangrijker, maar minder zichtbaar probleem ontstaat voor mensen met schulden. Bij inflatie wordt het relatief eenvoudiger om schulden af te lossen, doordat geld minder waard wordt en lonen vaak meestijgen met de prijzen.
Ook econoom Ewald Engelen noemt nog een risico:
Vanavond in EenVandaag spreken we met onze economieverslaggever Tom van 't Einde over de mogelijke consequenties van deze negatieve inflatie.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.