De 37-jarige Alton Sterling, een cd-verkoper uit het stadje Baton Rouge, zou agenten met een vuurwapen hebben bedreigd bij een winkel in de Amerikaanse staat Louisiana. De man is vervolgens in een worsteling met de politie geraakt waarbij door de politie meerdere keren door kogels is geraakt. De man is hieraan overleden.
De worsteling en schietpartij zijn gefilmd en online gepubliceerd:
Let op, de beelden zijn schokkend.
De dood van Sterling, een zwarte man, doet de discussie rondom discriminatie in de Verenigde Staten weer oplaaien. Volgens de politie had de man namelijk een vuurwapen en richtte hij deze op de politie. Een ooggetuige zei echter dat Sterling door de agenten ontwapend was en geen wapen had toen de politieman begon te schieten.
Vandaag wordt er veel geprotesteerd in de staat Louisiana, na verspreiding van de beelden via internet.
Ook gaat er een video over racisme in de VS viraal:
Sterling zelf wordt op sociale media neergezet als een familieman. Gezinsfoto’s van zijn familie worden online veel gedeeld:
De politieman die Sterling vermoedelijk neerschoot, wordt online ook veel besproken:
Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse politie afro-Amerikanen onder twijfelachtige omstandigheden om het leven heeft gebracht. De Britse krant The Guardian publiceert online bij hoeveel mensen om het leven zijn gekomen door een politiekogel. Het project The Counted toont dat de Amerikaanse politie in 2016 maar liefst 558 mensen gedood heeft.
De verontwaardiging rondom dit soort gebeurtenissen wordt echter steeds groter omdat we tegenwoordig vaak de beelden hiervan online kunnen zien. In Nederland was dit bijvoorbeeld het geval bij de dood van Mitch Henriquez.
Maar vertellen deze beelden wel het hele verhaal? Missen we bijvoorbeeld niet de context? Want wat is er precies gebeurt tijdens die nacht in Louisiana?
In Nederland wordt daarom gepleit voor het werken met ‘bodycams’, camera’s die gedragen worden door de politie op het lichaam. Op deze manier worden gebeurtenissen geregistreerd.
De Amerikaanse politie droeg tijdens die bewuste avond ook bodycams. De politie stelt echter dat deze door de worsteling zijn afgevallen.
De politie eenheid van Baton Rouge heeft de twee betrokken agenten voor nu op non-actief gesteld en is een onderzoek gestart.
In EenVandaag spreken we met Jan Struis van de Nederlandse politiebond.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.