De Nieuwstrend gaat vandaag, uiteraard, over de besmette eieren. Met name over het optreden van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit in Nieuwsuur gisteravond. Daar werd gesproken over het Fipronil schandaal. Een schoonmaakbedrijf zou dat giftige middel hebben gebruikt en daardoor zitten wij nu met besmette eieren. En de NVWA zei daarover gisteravond het volgende: "Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden."

Hiermee zouden ze onnodig veel paniek hebben gezaaid. In het restaurant van de AVROTROS waren vandaag geen eieren meer te bekennen. En ook op sociale media kwamen we mensen tegen die erg zijn geschrokken. De LTO is daarom woedend op de NVWA en Foodwatch eist rectificatie. 

We spraken vandaag met hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. Hij vindt het onterecht dat de NVWA zoveel kritiek krijgt:

De NVWA heeft vandaag zelf ook gereageerd. De topman zou alleen hebben gedoeld op eieren met bepaalde codes. Op zich is het niet raar dat ze voorzichtig zijn, maar voor de pluimveesector is onnodige paniek natuurlijk wél een probleem. In Nederland worden jaarlijks 10 miljard eieren geproduceerd. 80% daarvan is bestemd voor de export en een Nederlander eet gemiddeld rond de 200 eieren per jaar. Als veel mensen door zo’n waarschuwing dan ineens tijdelijk stoppen met eieren eten, kan dat enorme gevolgen kan hebben voor zo’n sector. 

Maar misschien is de NVWA wel bewust zo voorzichtig. Want in 2013 kwam de NVWA juist onder vuur te liggen omdat ze te laat zouden hebben ingegrepen bij de affaire rondom de salmonella-zalm waar verschillende mensen aan overleden. Dit was niet de eerste keer dat de NVWA kritiek kreeg. Ook in de paardenvleesaffaire schoot de dienst te kort. De vraag is alleen of je het de NVWA wel allemaal kwalijk kunt nemen. In 2013 bleek uit een rapport dat de NVWA sinds 2003 helemaal is kapot-bezuinigd. 

Maar goed, al met al is die fipronil-affaire met die eieren wel schrikken. Hoe gevaarlijk is dat stofje? Ook daarover hebben we gesproken met hoogleraar voedingswetenschappen Martijn Katan. Het lijkt allemaal wel mee te vallen:

Kortom, morgen gewoon weer een eitje. Maar check wel even de code.