De protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten blijven de gemoederen bezighouden.
Vorige week werden twee zwarte mannen door de politie doodgeschoten, in de Amerikaanse staten Minnesota en Louisiana. Tijdens een vreedzaam protest van de ‘Black Lives Matter’-beweging afgelopen vrijdag naar aanleiding van de gebeurtenissen, werden meerdere politieagenten doodgeschoten door een sluipschutter:
Een foto in het bijzonder gaat de wereld over en wordt nu al het iconische beeld genoemd van de ontstane protestbeweging. We zien verpleegster en moeder Ieshia Evans die gearresteerd wordt omdat ze rustig bleef staan toen de politie het tot dan toe vreedzame Black Lives Matter-protest wilde indammen. Ze heeft daarvoor 24 uur in de cel gezeten:
De afgelopen jaren zijn er veel verschillende zwarte groeperingen en bewegingen ontstaan vanwege het politiegeweld. De Black Lives Matter-beweging is er hier een van. Deze beweging werd in 2012 opgericht nadat een blanke politieagent een 17-jarige, donkere jongen doodschoot. Met deze beweging worden veel vreedzame protesten gevoerd:
Sinds 2014 is er ook een Blue Lives Matter-beweging. Deze groep Amerikaanse politieagenten is een antwoord op de Black Lives Matter-beweging. Zij ontkennen alle beschuldigingen van racisme en overmatig geweld. Zij stellen dat juist zij het slachtoffer zijn van criminelen. Deze groepering wordt als extreem betiteld.
Volgens de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes (SOS) is er echter niet alleen sprake van racisme in de Verenigde Staten, ook in Nederland is dit het geval. Vandaag postte de actiegroep deze tweet met video, online:
Deze actiegroep kwam vorige week in het nieuws omdat zij een open brief stuurde naar attractiepark de Efteling. Hierin schreven zij dat het pretpark uiterst kwetsend en racistisch is.
Ook voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Nsee), Antoin Deul, stelt in het AD, dat het in Nederland uit de hand kan lopen:
'Er staat een generatie op die concludeert: het komt niet goed. Niet vanzelf. En die generatie komt in verzet. Dat moeten we niet onderschatten.'
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.