Een nieuwe zorgpolis waar mensen kunnen kiezen voor regionale zorg moet de hegemonie van grote zorgverzekeraars doorbreken en een einde maken aan het denken dat de zorg in Nederland geconcentreerd moet worden. Het samenwerkingsverband van veertig veelal regionale ziekenhuizen (de SAZ) in Nederland gaat met twee kleine verzekeraars praten over het aanbieden van de Zorg Dichtbij Polis, waarbij wordt gestreefd naar het openhouden van regionale ziekenhuizen.

EenVandaag besteedde eerder aandacht aan het streekziekenhuis De Sionsberg in het Friese Dokkum, dat onder druk van de Inspectie van de Gezondheidszorg en zorgverzekeraar De Friesland afdelingen moet sluiten. Deels omdat het niet betaalbaar is en deels omdat het niet aan de normen zou voldoen.

Woordvoerder Wymenga van de SAZ noemt De Sionsberg dat onder druk staat exemplarisch. De nieuwe polis zou mensen een keuze kunnen geven te kiezen tussen een verzekeraar die concentreert en een verzekeraar die de zorg in de streek juist wil behouden en bevorderen. En bij genoeg aanloop kan de polis, omdat de zorg bij behoud van streekziekenhuizen juist om de hoek blijft, 5 tot 10 procent goedkoper uitvallen.

Luister naar Binso Wymenga, woordvoerder van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen en werkzaam bij ziekenhuis Rivierenand in Tiel.

Bekijk ook onze eerdere reportages over het streekziekenhuis in Dokkum:

Geboortezorg Sionsberg stopt

Verzet tegen bezuinigingen ziekenhuis Dokkum

audio-play

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.