Nu mag het nog: jongeren van 16 en 17 jaar kunnen zonder problemen een biertje aan de bar bestellen. Maar door een wetswijziging mag dat vanaf 1 januari niet meer. Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol meer kopen of bij zich hebben in openbare ruimtes. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete tot 90 euro.

Hoe gaat deze groep om met de nieuwe Drankwet? Blijven ze doordrinken? EenVandaag ondervroeg 16- en 17-jarigen over de nieuwe regels. En gaan hun ouders in het nieuwe jaar alcohol drinken verbieden? In EenVandaag de opmerkelijke uitslagen van onderzoeken onder het EenVandaag Opiniepanel en het 1V Jongerenpanel.

Ook zoeken we twee gezinnen op met kinderen die straks geen alcohol meer mogen kopen. Hoe gaan de ouders daarmee om? Thuis indrinken of geldt daar ook een alcoholverbod? Kinderarts Pelleboer van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven vertelt waarom het zo belangrijk is dat de leeftijdsgrens voor het nuttigen van alcohol naar 18 jaar gaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.