Angst dat je ieder moment op een mijn kan lopen of dat je op een bermbom kan rijden, slapeloosheid, nachtmerries en stemmingswisselingen. Allemaal symptomen van PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis. 3 tot 4 % van de militairen die in conflictgebieden hebben gediend lijden eraan.
Zoals Reint, die in 2010 na 8 missies getraumatiseerd terugkomt uit Afghanistan. Hij heeft zulke verschrikkelijke hoofdpijn dat hij eerst denkt aan een hersentumor. Maar het blijkt Ptss. ‘’Je weet dat het bestaat, maar het gaat mij nooit gebeuren’’, denkt Reint wanneer hij te diagnose te horen krijgt. ‘’Alles wat je leuk vindt glipt uit je handen.’’
Bij het Stichting Centrum '45 in samenwerking met Top Referent Trauma centrum van de GGZ Drenthe promoveert psycholoog Marieke van Gelderen op een nieuwe methode om patiënten met PTSS te behandelen.
Nieuwe behandeling
3MDR is een loopbandtherapie met elementen van virtual reality. De veteraan zoekt zelf beelden uit die om hem heen geprojecteerd worden. Op die manier loopt hij zijn eigen traumatische herinnering binnen. En dat kan een heftige confrontatie worden. De behandelaar staat naast hem, stelt vragen en begeleidt hem.
Het is een groot internationaal onderzoek waaraan Marieke van Gelderen meewerkt. En de eerste resultaten zijn hoopvol. Veteranen die eigenlijk al uitbehandeld zijn reageren positief op de therapie. In de toekomst wil men de therapie ook gebruiken voor politieagenten, ambulancepersoneel of vluchtelingen met traumatische ervaringen.
Thank you for your service
In Amerika is het percentage PTSS bij veteranen bijna twee keer zo hoog dan in Nederland. 23 november komt de film ‘Thank You For Your Service’ uit over de oorlog over de oorlog die veel militairen moeten voeren nadat ze terugkeren van hun missie.
Het verhaal zoomt in op Adam Schumann die wordt achtervolgd door traumatische oorlogsherinneringen en een enorm schuldgevoel. De film is gebaseerd op het boek van Pulitzerprijs winnaar David Finkel die daarvoor zeer open gesprekken had met Amerikaanse veteranen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.