De grootste netbeheerder van Nederland, Liander, maakt zich zorgen over huishoudens die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Met name voor huishoudens met een laag inkomen heeft de hele overgang naar duurzame energie grote consequenties.
Voor 750.000 mensen in Nederland is het nu al elke maand een hele opgave om hun energierekening te betalen. Mascha van Vuuren, directeur Klant en Markt bij Liander, zegt: "We krijgen als netbeheerders jaarlijks duizenden verzoeken doorgestuurd van klanten die niet langer hun rekening kunnen betalen. Dit gaat om klanten die geen energieleverancier meer hebben, bijvoorbeeld omdat hun contract door wanbetaling is opgezegd. Wij maken ons hier zorgen over, zeker omdat de energiemarkt flink in ontwikkeling is en de rekening gaat stijgen."
Besparing tenietgedaan
Roelie van Batenburg huurt een appartement in Amersfoort. 6 jaar geleden werd zij gedwongen om flink te snijden in haar vaste lasten. Het lukte haar om de energierekening met een aantal tientjes te verlagen. Deze maand lag de brief met het nieuwe termijnbedrag voor 2019 op de deurmat. Roelie van Batenburg: "Mijn besparing van de afgelopen jaren is in één klap tenietgedaan."
André Mol is alleenstaande vader van drie kinderen en werkt fulltime. Hij heeft een koophuis in Schiedam. "Ik heb een modaal inkomen. De rekeningen betalen, daar word je creatief in. Maar een grote investering, dat zit er gewoon echt niet in." Om energie te besparen en om van het gas af te stappen zou de gezinswoning geïsoleerd moeten worden en zou er bijvoorbeeld een warmtepomp moeten komen.
Maar liefst 34 procent krijgt geen hulp. Het Nibud vindt dat gemeenten die groep vaker actief moeten benaderen.
Arjan Vliegenhart, directeur Nibud
Stijgende vaste lasten
Het Nederlands instituut voor budgetvoorlichting Nibud maakt zich al langer zorgen. Het totaal aantal huishoudens met betalingsproblemen staat volgens het Nibud op 1,5 miljoen en dat aantal stijgt. Het Nibud maakt zich met name zorgen over het gebrek aan hulp voor deze groep. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: "Maar liefst 34 procent krijgt geen hulp. Het Nibud vindt dat gemeenten die groep vaker actief moeten benaderen."
De Branchevereniging Schuldhulpverlening NVVK herkent het beeld dat gezinnen regelmatig moeite hebben met het betalen van de energierekening. Voorzitter Marco Florijn: "Voor veel huishouden zijn ook andere vaste lasten gestegen, met name de zorgpremies en woninghuur."
Afsluitingen
Het is niet uitgesloten dat meer huishoudens zonder stroom komen te zitten, maar netbeheerder Liander is terughoudend met het afsluiting van gas en elektriciteit. "Afsluiten is een ingrijpende gebeurtenis", zegt Mascha van Vuuren van Liander. Het afsluiten, maar ook het opnieuw aansluiten neemt veel kosten met zich mee. Ook die zijn voor rekening van het desbetreffende huishouden.
Een afsluiting leidt daarom alleen maar tot meer financiële problemen. Liander: "We moeten er met elkaar voor blijven zorgen dat die rekening ook op de lange termijn voor iedereen betaalbaar blijft en dus moeten we de kosten naar de toekomst toe blijven beheersen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.