Politieke partijen hadden veel eerder en veel feller afstand moeten nemen van Geert Wilders. Dat zegt voormalig Europees Coördinator Terrorismebestrijding Gijs de Vries (VVD) in EénVandaag: "Politici hebben veel te laat en veel te lauw gereageerd op de pogingen van Wilders om te vissen in modderig water. De politiek neemt nu afstand van de film maar ze hadden eerder krachtig moeten optreden, tegen al die andere pogingen van Wilders om verdeeldheid in dit land te zaaien." Gijs de Vries is tegenwoordig verbonden aan Clingendael.
Het verhoogde terreuralarm is voor De Vries geen verrassing. Nederland ondervindt internationaal gezien nú al de schadelijke gevolgen van de commotie rond de aangekondigde film, aldus De Vries: "Wilders scheert alle moslims over één kam, je loopt het risico dat hetzelfde andersom gebeurt: alle westerlingen zijn slecht. Dat kan bijvoorbeeld in Afghanistan een groot gevaar betekenen, en niet alleen voor de Nederlandse troepen."De Vries vindt het onbestaanbaar dat Nederland nu pas lering lijkt te trekken uit de onrusten rond de Deense cartoonrellen, waarbij wereldwijd meer dan 200 doden vielen. De regering had eerder actie moeten ondernemen, volgens De Vries. Daarnaast verwijt de voormalig terrorismebestrijder de oppositiepartijen, waaronder zijn eigen VVD, een lakse houding: "Ze zouden zich wel eens sterker kunnen uitspreken tegen de xenofobie van Wilders. Rond die film doen ze dat wel, maar niet over de algehele poging van de PVV om de vreemdelingenhaat aan te moedigen. Soms moet je het lef hebben om in te gaan tegen de dingen die de publieke opinie wil horen.'Ook de media krijgen forse kritiek van De Vries: "Ik hoorde laatst iemand zeggen dat als je vanavond in een talkshow wilt zitten, je iets onvriendelijks over moslims moet zeggen. Zoals Wilders praat over vrouwen in een Boerka; dat is bedoeld om ze te vernederen. Je verwacht dat anderen daar meteen afstand van nemen. Als er zo over orthodoxe joden gepraat zou worden dan is het land te klein."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.