"Het mysterie van mijn oom ken ik al van jongs af aan", vertelt Vincent Brummelhuis. Zijn oom Wim raakte in de oorlog vermist. Vincent begon een zoektocht naar hem en kwam er in 2011 eindelijk achter wat er met hem gebeurde.
Een DNA-match zorgde er deze week voor dat de identiteit is vastgesteld van twee Georgische soldaten. Ze lagen begraven in Leusden. Een onbekende soldaat die een naam krijgt: in 2011 overkwam Vincent Brummelhuis iets soortgelijks. Zijn oom werd na 71 jaar gevonden.
Open wond in de familie
"Het verhaal over het mysterie van mijn vermiste oom Wim ken ik al van jongs af aan. Zijn foto stond altijd bij ons op de kast", vertelt Brummelhuis (75). Als klein jongetje ging hij al met zijn vader naar het militaire ereveld in Grebbeberg om te informeren of zijn oom daar zou kunnen liggen.
"Maar ons is toen verteld dat hij daar niet lag." Ook zijn opa is tot zijn dood op zoek geweest naar zijn vermiste zoon. "Het is altijd een open wond in de familie gebleven", vertelt Vincent.
Verdwenen in de meidagen van 1940
Willem Franciscus Brummelhuis werd geboren op 10 oktober 1918 in Bornebroek. De jonge Brummelhuis vocht in de meidagen van 1940 met zijn compagnie op de Grebbeberg tegen de Duitsers. Na drie dagen zware gevechten verdween Brummelhuis spoorloos uit zijn stelling.
Neef Vincent Brummelhuis bleef altijd nieuwsgierig naar het lot van zijn oom. Hij begon een zoektocht. Op het militaire ereveld bij Rhenen, waar ruim 800 gesneuvelden rustten, was tot nu toe één graf met de aanduiding 'onbekende soldaat' op de steen. Vijf Nederlandse militairen werden na de Duitse inval rond dit slagveld vermist. Nabestaanden van de vijf drongen bij de Oorlogsgravenstichting aan op onderzoek.
Het verlossende telefoontje
Brummelhuis moest nog tot 2008 wachten tot het gevraagde onderzoek er eindelijk kwam. "Aanvankelijk kreeg ik te horen dat mijn oom niet één van de vijf onbekende soldaten was." De identiteit van de andere vier mannen kon wel worden vastgesteld.
Maar in 2011 kreeg hij tóch het verlossende telefoontje: zijn oom lag er wel degelijk. "Nu blijkt dat er in 2008 een monster is genomen dat niet afkomstig was van het lichaam van mijn oom. De militairen werden in 1940 schouder aan schouder begraven, vandaar de vergissing."
Met militaire eer herbegraven
Zo kwam er na 71 jaar toch nog duidelijkheid over het lot van zijn oom Wim. Hij werd met militaire eer, en in het bijzijn van tientallen familieleden, herbegraven. "Ik vond het heel bijzonder dat we hem gevonden hadden en dat we hem nu dus op konden zoeken", vertelt Brummelhuis.
Toch was er ook verdriet. "Al zijn broers en zussen waren al overleden. Die hebben dit niet meer mee kunnen maken. Zij hebben het verdriet en de onzekerheid hun hele leven bij zich gedragen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.