Als het kabinet morgen nieuwe maatregelen voor de horeca aankondigt, heeft dat geen enkele zin, zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Bovendien zullen veel bedrijven omvallen. "Het probleem ligt niet bij ons, maar bij mensen thuis."

De eerstvolgende persconferentie over het coronavirus stond gepland op de gebruikelijke dinsdag, maar is vervroegd naar morgen. De verwachting is dat premier Rutte en minister De Jonge dan aanvullende, regionale maatregelen aankondigen, voor in ieder geval Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daar loopt het aantal besmettingen het snelst op.

'Iedere nieuwe maatregel onnodig'

Het is nog niet duidelijk wat die aanvullende maatregelen gaan betekenen voor de Randstad en daarbuiten, maar restaurant- en caféhouders maken zich grote zorgen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat er in een aantal grote (studenten)steden een verplichte sluiting vanaf middernacht wordt ingevoerd. En daar is Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bepaald niet blij mee.

"Iedere nieuwe maatregel voor de horeca is onnodig", zegt voorzitter Robèr Willemsen van de branchevereniging. "Het aantal besmettingen is er namelijk hartstikke laag." Volgens Willemsen waren er vorige week 113 besmettingen op 1,5 miljoen horecabezoekers, en gedragen de meeste ondernemers en gasten zich goed.

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland

Avondklok slecht idee

Het probleem zit volgens de KHN-voorzitter juist bij de mensen die thuisblijven en daar een feestje bouwen. "Maar omdat het daar lastig handhaven is, zoekt het kabinet de oplossing in de horeca."

De verwachte avondklok heeft geen enkele zin, zegt hij. "Er zit geen onderbouwing achter. Bovendien gaat het publiek dat wil uitgaan echt niet ineens om 12 uur naar bed. Die mensen gaan in de privésfeer verder en worden daar niet gecontroleerd."

45 procent technisch failliet

Het frustreert de KHN-voorzitter dat de horeca 'elke keer als eerste aan de beurt is'. "En dat terwijl Rutte 2 weken geleden nog zei dat het veiliger is in de horeca dan thuis. Nieuwe maatregelen zullen een negatief effect hebben op de horeca."

Veel ondernemers staan er slecht voor, vertelt Willemsen. "Zij hebben een hoge schuldenlast. Als je nu weer maatregelen neemt, gaat dat ten koste van de omzet." Al 45 procent van de horecaondernemers is technisch failliet. Uit een enquête van de branchevereniging blijkt dat een derde van de ondernemers het einde van het jaar niet denkt te gaan halen.

Lees ook

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.