De Amerikaanse farmaceut Biogen wil volgend jaar een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer op de markt brengen. Ondanks dat er al miljarden is uitgegeven aan onderzoek, werd er nooit eerder een succesvol middel tegen de ziekte ontdekt.
Onderzoeker Niels Prins is opgetogen met de introductie van het nieuwe medicijn. De directeur van Directeur Alzheimer Research Center leidde in Nederland een deel van het onderzoek. In totaal experimenteerden 34 Nederlandse alzheimerpatiënten met het medicijn Aducanumab. "Wat het middel doet, is dat het het alzheimer-eiwit in de hersenen opruimt. Het onderzoek laat zien dat mensen langzamer achteruit gaan, qua denken en functioneren. Dat merk je in het dagelijkse leven", legt Prins uit.
Medicijn getest bij mevrouw Schouten
De Amerikaanse farmaceut testte het medicijn dus ook in Nederland. Ineke Schouten was een van de Nederlandse alzheimerpatiënten die betrokken was bij het onderzoek. Ineke twijfelde geen moment om mee te doen. "Voor jezelf heb je dan toch het idee dat je doet wat je kan. En misschien help je er anderen mee."
Haar man Han heeft zeker het idee dat het middel aansloeg bij zijn vrouw. Hij vertelt dat tijdens het gebruik van het medicijn (of een placebo, dat weet je tijdens een experiment niet) haar scores gelijk bleven.
'Hooguit stabiliseren'
Sinds het experiment is afgerond en Ineke het medicijn niet meer in kan nemen, ziet Han zijn vrouw langzaam achteruitgaan. "Ze vraagt iets en kan het twee tellen later weer opnieuw vragen", vertelt hij. Het echtpaar hoopt dat het medicijn zo snel mogelijk op de markt komt, zodat Ineke het weer kan gebruiken.
"De ziekte kan hooguit stabiliseren. Verbetering zal er niet meer zijn", zegt Han. "Dat weet ik ook", beaamt Ineke. Toch blijft het stel positief. "We redden het nog samen, moeilijke tijden komen er nog wel aan, maar we nemen het zoals het komt."
'Ik hoef niet voor pensioen te sparen'
Edith Block is hoopvol over de verhalen over het nieuwe middel. Block is drager van het alzheimer-gen, waardoor ze zeker weet dat ze in de toekomst - net als familieleden - de ziekte van Alzheimer zal krijgen. De tijd begint te dringen voor Block: "Als je het gen hebt, begint de ziekte op dezelfde leeftijd als je familieleden. Ik krijg het rond mijn vijftigste en ik ben nu 48."
Het verandert de manier waarop je naar het leven kijkt, vertelt Block. Soms in heel praktische zin. "Ik weet dat ik bijvoorbeeld niet voor een pensioen hoef te sparen". zegt ze. Block probeert zoveel mogelijk van het moment te genieten, maar vindt dat niet altijd makkelijk. "Ik weet dat over een paar jaar de eerste tekenen zich gaan voordoen, dat is heel lastig."
Combi van medicijnen
Neuroloog en alzheimer-onderzoeker Niels Prins benadrukt dat het wel belangrijk is te realiseren dat de introductie van dit medicijn nog veel tijd kost. "Als het dan inderdaad op de markt komt, dan kan er voor mensen in een vroeg stadium van de ziekte een behandeling beschikbaar zijn."
Maar het is niet de oplossing, legt Prins uit. "Uiteindelijk zal het gaan om een combinatie van medicijnen. Dit zou dan een eerste stap kunnen zijn."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.