Mo vertelt hoe hij 'gepakt en gestraft' is. "Vier jaar geleden, op vijftienjarige leeftijd heb ik, in alle domheid, Geert Wilders bedreigd. Voor mij was een grap maar tegen de tijd dat er thuis bij me werdaangebeld door minstens 30 politiemensen, bikers, undercover, in uniform, was ik de grap al vergeten."
Onderweg naar het politiebureau, mezelf afvragend wat ik verkeerd heb gedaan en dat er sprake is van een misverstand, spreekt een agent me aan; we nemen erg serieus wat je gedaan hebt, dat moet je weten!
Nacht in de cel
En daar zat ik; Een vijftienjarige jongen die geen goede thuissituatie had en waarvan de ouders al jaren gescheiden waren. Na een paar uur in een klein hok te hebben gezeten, werd ik uiteindelijk opgehaald door een tweetal rechercheurs, die me vervolgens naar Rotterdam brachten om verder verhoord te worden. Ik moest een nacht in een gevangeniscel uitbrengen en ik werd om de haverklap verhoord.
Taakstraf
Een paar maanden later kreeg ik eindelijk bericht van de rechtbank; ik had berouw getoond, het was een grap waarvan ik de consequenties niet overzien had. Hierdoor kreeg ik kreeg een taakstraf van 40 uur. Die heb ik, eerst in een verplegingstehuis en later in een moskee, moeten volbrengen. Ik had het liever nooit gedaan natuurlijk en ondertussen ben ik absoluut niet meer de persoon die ik toen was. Ik ben in de meest positieve vorm gegroeid en ik volg nu zelfs een studie Rechten!
Ik zou zeggen; onthou dat alles wat je doet gevolgen heeft en dat je daar later last van kan krijgen als je bijvoorbeeld een baan zoekt of een opleiding wil gaan doen. Ik ben er erg goed vanaf gekomen, maar helaas is dat niet altijd het geval. Ik heb in ieder geval toen geleerd dat er een duidelijk verschil zit tussen kattenkwaad en wat strafbaar is. Mijn respect voor de rechterlijke macht en politie is toegenomen, door wat ik meegemaakt heb. Het idee van de jeugdrechtbanken vind ik in die zin een goede; dat je door een leeftijdgenoot wordt berecht verkleint ook het gat tussen jongeren en en de rechterlijke macht, wat resulteert in het krijgen van meer vertrouwen en respect voor de rechterlijke macht. Verder vind ik dat jongeren een kans moeten krijgen en niet gelijk een hoge straf opgelegd moeten krijgen."
Bekijk hier de reportage van EenVandaag over de mogelijke komst van jeugdrechtbanken.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.