Het faillissement van V&D, reorganisaties bij de banken, het zijn allemaal signalen dat oude banen verdwijnen. De komst van robots zet in Nederland de komende jaren miljoenen banen op de tocht. Er komt wel nieuw werk voor in de plaats, maar omscholen en bijscholen is niet populair. Het mantra ‘Leven Lang Leren’ zoemt al jaren in de politiek. Waarom komt het niet van de grond en waarom moet daar in de volgende kabinetsperiode iets in veranderen?
EenVandaag spreekt met Hans Blesing (58). Blesing kwam van de MAVO en kon als jonge hond beginnen bij ING. In 33 jaar klom hij binnen het bedrijf op tot teamleider. Het bedrijf heeft altijd goed voor hem gezorgd. Het ontslag kwam drieëneenhalf jaar geleden dan ook als een verrassing. Het UWV berekende dat in de afgelopen tien jaar bijna 60.000 banen verdwenen zijn in de financiële sector
Blesing is nu hard weer op zoek naar werk, maar hoort keer op keer dat hij niet in het profiel van de vacature past. Veel van het werk dat hij deed is geautomatiseerd. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat automatisering de komende jaren twee tot drie miljoen banen in Nederland kan doen verdwijnen. Op eigen kosten omscholing volgen is te duur. Tot nu toe heeft Blesing ook geen werkgever gevonden die hem op zijn leeftijd nog wil bijscholen.
Anders is dat bij Huijbregts Groep in Helmond, fabrikant van poeders voor de voedingsmiddelen-industrie. Ook daar is automatisering aan de orde van de dag, maar directeur Frans Huijbregts zorgt ervoor dat zijn personeel steeds meegroeit met de ontwikkelingen door middel van ‘job carving’. Ook heeft hij een docent in dienst om zijn mensen te onderwijzen. Zijn motto is, ‘bij ons heb je geen baan, maar werk.’ De techniek branche kampt met tekort aan personeel, waardoor werkgevers maar wat graag mensen aan zich binden, ook door ze zelf op te leiden.
In de studio reageert onze duider Martin Visser van de Financiële Telegraaf. Hij waarschuwt: “Er moet een structuur komen waarin het normaal is om gedurende je hele loopbaan bij te blijven leren en na te denken over waar baankansen liggen. Anders krijgen we sectoren waarin schreeuwende tekorten zijn aan goed opgeleid personeel en komen vaak oudere werknemers onnodig thuis te zitten.” Ook Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau stelt: “Men moet zich continu blijven ontwikkelen, doorlopend leren. Het is te laat op het moment als de baan echt op de tocht staat.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.