Hij kende alle zware Amsterdamse criminelen, maar sprak in het diepste geheim met de inlichtingendienst. Het kwam Van Hout op kritiek te staan. Toch zegt dat hij niet anders kon. "Ik heb alleen info doorgegeven als daarmee liquidaties werden voorkomen."
De 'bekentenis' van Bas van Hout dat hij tussen 1997 en 2002 bron voor inlichtingendienst BVD (de voorloper van de AIVD), was geweest, schoot afgelopen voorjaar nogal wat journalisten in het verkeerde keelgat. Een van zijn grootste critici was collega-misdaadjournalist John van den Heuvel.
'Hier trek ik de grens'
"Hij was de eerste die ik heb gewaarschuwd dat hij uit de roulatie moest", vertelt Bas van Hout nu over de voorgenomen liquidatie van Telegraaf-journalist John van den Heuvel. "Ik heb ruzie gehad met degenen die er achter zaten, met criminelen."
Het gebeurde wel vaker dat criminelen hem extreem gevoelige zaken toevertrouwden. Zo vertelde Sam Klepper hem zelf 3 dagen voor hij werd geliquideerd dat hij aan de beurt was. Maar als collega Van den Heuvel wordt genoemd, gaat dit Van Hout naar eigen zeggen te ver. "Ik zei: 'Hier trek ik de grens. Je moet dit voorkomen, het moet worden geannuleerd, dat contract'."
Eredivisie van Murder Incorporated
Van Hout sprak als journalist veelvuldig met de top van de Amsterdamse onderwereld. En daar had de BVD indertijd wel interesse in. Hun informatiepositie over het Amsterdamse criminele leven was op dat moment heel zwak. Er werd afgesproken dat Van Hout in het diepste geheim met de veiligheidsdienst zou gaan praten. Dat deed hij tot 2002.
Hij schrok flink toen hij jaren later, in het voorjaar van 2009, van een AIVD-medewerker hoorde dat zijn naam was uitgelekt. Want hij was ingevoerd, goed ingevoerd. Tot het hoogste niveau van het Amsterdamse criminele milieu. Zijn leven bleek in gevaar te zijn. "Het was de eredivisie van Murder Incorporated."
Liquidaties voorkomen
Zijn identiteit bleek al in 2006 bekend te zijn geworden door een blunder. Een blunder waarover de inlichtingendienst hem nooit informeerde. "Het is door het hele pand verspreid, zelfs de schoonmaakster kon het lezen", zegt hij hier nu over, met enige ironie.
Over deze periode zegt Van Hout dat hij nooit 'operationele informatie' over criminelen heeft doorgespeeld. Alleen als hij een liquidatie kon voorkomen, trok hij aan de bel. "Ik kan niet leven met de gedachte dat ik iemands dood had kunnen voorkomen. Dan mag je niet zwijgen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.