Betalingsverwerker Adyen gaat naar de Amsterdamse beurs. De 750 medewerkers van de betaalspecialist profiteren daarvan mee: zij bezitten allen aandelen in het bedrijf. “Dit is de beursgang van het jaar”, zegt beursanalist Corné van Zeijl.

De kans is groot dat de naam Adyen niet meteen een belletje doet rinkelen. Als consument krijg je niet direct met het bedrijf te maken. Adyen regelt wereldwijd elektronisch betalingsverkeer voor webwinkels als Coolblue en Rituals en voor grote bedrijven als Facebook, eBay, Spotify en Netflix. Het bedrijf rekent daarvoor per transactie een klein bedrag. “Bedrijven gebruiken Adyen om de onlinebetalingen van hun klanten af te handelen”, vertelt betalingsverkeerexpert Simon Lelieveldt. “Adyen vervult de rol van mondiale kassa die eigenlijk alle talen spreekt. Ze kunnen overweg met veel verschillende betaalmethoden.”  

Ook de secretaresse heeft aandelen 

Het betalingsbedrijf maakt zijn debuut op de Amsterdamse beurs. Alle werknemers, inclusief de secretaresse, hebben aandelen. “Dat zie je vaker bij start-ups. Toch is dit bijzonder, want de groei is enorm. De koffiejuffrouw van Adyen is een van de gelukkigste in Nederland op dit moment”, aldus van Zeijl.

Direct na de opening van de beurs steeg het bedrag per aandeel naar meer dan 400 euro. De totale waarde van het snel groeiende bedrijf komt daarmee op zo’n 12 miljard uit. Het in 2007 opgerichte Adyen is sinds 2011 winstgevend en boekte in 2017 meer dan een miljard omzet.

'Vasthouden aan Nederlandse beurs is trendbreuk'

Volgens van Zeijl is de beursgang van het Nederlandse betaalbedrijf in veel opzichten bijzonder, onder andere omdat het op de Amsterdamse beurs plaatsvindt. “Logischer zou zijn als ze kozen om naar New York te gaan. Daar staan veel techbedrijven genoteerd, zoals Spotify en NXP", vertelt Van Zeijl. Toch houdt de betalingsverwerker vast aan Nederland. “Dat is wel een trendbreuk. Het is mooi voor de Nederlandse economie", aldus Van Zeijl. 

Ze zijn volgens de beursanalist vooral gericht op het goed laten lopen van het bedrijf. Geld komt daarbij op de tweede plaats. “Ze slaan ook niet op de gong en geven particuliere aandeelhouders geen voordeel”, zegt van Zeijl. 

'Goed voor het Nederlandse start-up klimaat' 

Start-up ambassadeur Constantijn van Oranje is positief over de beursgang van Adyen. “Overal kijk je natuurlijk wat echt de succesbedrijven zijn. Er zijn niet veel bedrijven die naar de beurs gaan en zich zo hebben bewezen als Adyen”, aldus Van Oranje. “Je zet Nederland als start-up land hiermee wel echt op de kaart”. 

Het Amsterdamse bedrijf wordt gezien als een voorbeeld voor de nieuwe generatie tech start-ups. “Het is ontzettend belangrijk dat de volgende generatie start-ups rolmodellen hebben, maar ook dat mensen die zo veel hebben gegeven hun kennis kunnen delen”, zegt de start-up ambassadeur. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.