Er zijn miljoenen te besparen op dure reumamedicijnen, want veel patiënten hebben veel minder nodig dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Gemiddeld konden patiënten met 30% minder medicijnen af.
Reumamedicijnen horen samen met kankermedicijnen tot de groep allerduurste geneesmiddelen. Het onderzoek is gedaan bij twee soorten medicijnen, die door bijna 30.000 reumapatiënten worden gebruikt. Nederland geeft jaarlijks 500 miljoen euro uit aan deze medicijnen, meer dan 10.000 euro per patiënt.
Volgens Alfons den Broeder, reumatoloog en leider van het onderzoek, kunnen ook andere ziekenhuizen dan de Sint Maartenskliniek met de resultaten aan de slag. Op jaarbasis zou er dan vele tientallen miljoen euro te besparen zijn op deze dure medicijnen. Ziekenhuis MC Groep in Lelystad heeft het al ingevoerd en is erg enthousiast. Ook zorgverzekeraars spelen graag in op deze ontwikkeling.
Maar hoe reageren patiënten zelf op het feit dat ze het met minder medicatie moeten doen? EenVandaag spreekt met dhr. Boersma, die al jaren last van reuma heeft en van wie de medicatie nu deels is afgebouwd. We gaan langs bij bestuurder Tim Roldaan van ziekenhuis MC Groep, lopen mee met reumatoloog Alfons den Broeder en spreken met Olivier Gerrits, directeur zorginkoop Zilveren Kruis.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.