Milieudefensie begint een rechtszaak tegen oliegigant Shell, het grootste beursgenoteerde bedrijf van Nederland. Het is voor het eerst dat een bedrijf in ons land voor de rechter wordt gesleept over de klimaatdoelstellingen van het Parijs-akkoord.

Milieudefensie eist van Shell dat ze de investeringen in de olie- en gaswinning drastisch terugschroeft. Als het bedrijf niet binnen acht weken bijdraait, start Milieudefensie de rechtszaak. "Investeringen in olie- en gasinfrastructuur gaan 30 á 40 jaar mee," aldus directeur Donald Pols. "Als het bedrijf nu niet afbouwt, zijn we ook na 2050 nog geketend aan olie en gas." Concreet betekent dit het afbouwen van investeringen in olie en gas en per 2050 naar nul terugbrengen van de uitstoot. Iedereen kan zich als mede-eiser bij de zaak aansluiten

Steeds vaker wordt de gang naar de rechter gezocht als het gaat om de schuldvraag rond klimaatverandering. De bekendste klimaatzaak is nog altijd die van Urgenda. Op 24 juni 2015 won Urgenda, samen met met 900 mede-eisers, de Klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. De rechter droeg de Staat op de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. Het nieuws ging de hele wereld over. De Staat tekende direct hoger beroep aan en de verwachting is dat de rechter nog dit voorjaar zich opnieuw over de kwestie zal buigen. Advocaat Roger Cox, die in 2015 de klimaatzaak van Urgenda tegen de Nederlandse overheid won, staat ook aan het roer van de zaak tegen Shell. 

Kijk & lees ook:

Volgens energie-expert Remco de Boer is het vooral symboolpolitiek van Milieudefensie. “Het is allemaal heel erg voor de bühne. Het zijn nu de grote oliebedrijven die de kop van jut zijn, maar ondertussen zitten wij zelf ook voor miljarden euro’s met onze pensioenfondsen in deze bedrijven.” Volgens hem zit het echte probleem bij de groei van de wereldbevolking (van 7 naar 9 miljard) en de toenemende vraag naar energie. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de wereld in 2040 zelfs 30% meer energie verbruiken dan nu het geval is. China gaat in 20 jaar tijd ‘een VS’ aan energie erbij gebruiken en India gaat in diezelfde periode ‘een Europa’ aan energie extra gebruiken. 

Kijk & lees ook:

info
clock 04-04-2018 12:54

New York vs. Shell

Ook in de Verenigde Staten speelt een rechtszaak. De staat New York startte in het begin van dit jaar een civiele rechtszaak tegen Shell en vier andere grote oliebedrijven vanwege hun bijdrage aan de opwarming van de aarde. New York eist miljarden dollars schadevergoeding om zo maatregelen te kunnen nemen om haar inwoners te beschermen tegen de effecten van klimaatverandering.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.