Seksuele dienstverlening voor mensen met een beperking, het is nog altijd een taboe. Om dat te doorbreken, is er een film over gemaakt. Ontzettend belangrijk, zegt Michel (43). Hij is spastisch, zit in een rolstoel en maakt gebruik van sekszorg.

De makers van de film Ada, die aankomende week wordt vertoond, willen een gezicht geven aan seksverzorgenden en hun cliënten, mensen zoals Michel Schniedewind.

Buitenaards wezen

Hij is blij dat er publiekelijk aandacht wordt besteed aan het fenomeen sekszorg. Voor veel mensen is het onbekend en met taboes omgeven. Dat vindt hij jammer.

"Wij (mensen met een beperking, red.) zijn ook mensen en ook wij hebben gevoel. Als dat niet wordt beantwoord, voel ik me een buitenaards wezen."

Verlangen

Om die reden ziet Michel maandelijks een seksueel dienstverlener of seksverzorgende, die bekend is met mensen met een ernstige beperking. "Bij haar mag ik verlangen, dat gevoel heb ik nooit gekend."

Er was een periode dat Michel zijn seksuele gevoelens haatte. "Ik kon er niks mee, ze werden toch niet beantwoord." Jarenlang tobde hij met zijn verlangens. "Als je in een rolstoel zit, is de drempel vaak te hoog voor veel mensen." En dus ging hij op zoek naar een oplossing via escortbureaus of mensen die hij online vond.

Geld gestolen

Hij maakte vervelende dingen mee. "Op een gegeven moment werd er zelfs geld van me gestolen enzo. Toen wist ik het even niet meer."

Michel deed een aanvraag voor een maatschappelijk werker en legde het probleem uit. Die kwam toen met het idee voor sekszorg.

Michel voelt zich beter sinds hij sekszorg krijgt

Tika Stardust

Michel kwam in contact met Tika Stardust, die hem 9 jaar lang maandelijks bezocht. Er ging een wereld voor hem open.

"Ik mag eindelijk verlangen, dat heb ik nooit gekend. Alleen al dat stukje verlangen naar het moment dat ze komt. Ik voel me completer en volwaardiger. Ik voel me mens en dat gun ik iedereen."

Intimiteit missen

Tika werkte al jarenlang in de reguliere zorg toen ze erachter kwam dat veel mensen met een beperking intimiteit missen. "En toen dacht ik: ik help ze met eten, drinken, eigenlijk met van alles. Ik zou ze ook op het gebied van intimiteit kunnen helpen."

Dus werd ze ook sociaal-erotisch dienstverlener. Ze richt zich op mensen met een complexe handicap. Mensen die bijvoorbeeld met een tillift naar bed moeten, die niet zelf kunnen praten of incontinentiemateriaal dragen. "In het begin was ik zenuwachtig. Elke keer als ik naar een nieuw iemand toeging, wist ik niet wist wat ik aan zou treffen en of ik iets kon betekenen. En nog steeds is het elke keer een zoektocht."

Dubbelleven

Op sekszorg rust 'een heel groot taboe', beaamt ook Tika. Toen ze begon met dit werk was ze open over haar beroep. "Ik wilde geen dubbelleven leiden, maar ontdekte al snel dat bijna geen van mijn collega's aan de buitenwereld vertelde wat zij deden."

Dat komt doordat veel mensen er een oordeel over hebben, doen alsof het iets geks is, zegt Tika. Ze hoopt dat een film als Ada daar iets aan kan veranderen. "Het feit dat er aandacht is voor dit werk en de voor de mensen die er baat bij hebben, dat het wordt getoond aan een groter publiek, dat is al zoveel winst."

Minder medicijngebruik

Er zijn verschillende organisaties die bemiddelen tussen mensen met een beperking en seksueel dienstverleners. Een afspraak kost tussen de 100 en 150 euro.

Michel is ervan overtuigd dat 'een maandelijks seksafspraakje' juist geld kan besparen. Het scheelt namelijk in medicijngebruik. "De aanrakingen brengen mij zoveel ontspanning, dan heb ik geen spierontspanner meer nodig."

Poster van de film Ada
info

Film Ada

Komende week gaat de film Ada van Fabuch Social Cinema in première. Het is een korte fictieve film over de seksualiteit van de gehandicapte mens en de bijzondere zorg die sociaal sekswerkers en seksverzorgenden deze mensen kunnen bieden.

De film zal van 25 tot en met 29 mei elke avond online te zien zijn. Gevolgd door een talkshow, gepresenteerd door Catherine Keyl.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.