Slechts 9 procent van al het plastic dat we ooit geproduceerd hebben is gerecycled; de rest ligt op enorme afvalhopen of drijft rond in de oceaan. Ontwerper Dave Hakkens bedacht een recyclemachine die makkelijk te bouwen is: de ontwerpen deelt hij via open source op zijn website. Zo kan iedereen iets nieuws en bruikbaars maken van plastic.
Open source
Inmiddels gaat Hakkens' project 'Precious Plastic' de hele wereld over. Het ambitieuze project ging van start in 2016 en telt inmiddels tussen de 200-en 300 werkplaatsen over de hele wereld. Vooral in ontwikkelingslanden zien mensen de machines van Hakkens als een bron van inkomsten. "De mensen gebruiken het plastic om potten of schaaltjes te maken die ze vervolgens verkopen op de markt. Hier in Europa worden er weer hele andere dingen van gemaakt, iPhone-hoesjes bijvoorbeeld."
Het idee voor Precious Plastic ontstond toen Hakkens zich afvroeg waarom er zo weinig plastic gerecycled wordt. "Ik kwam erachter dat mensen wel willen recyclen, maar dat er ze tools niet voor hebben. Die zijn alleen beschikbaar voor grote industrieën. Toen besloot ik een machine te bouwen en de bouwtekeningen met video-instructies gratis online te zetten."
Shredder
Hoewel je technisch onderlegd moet zijn, is het volgens Hakkens niet moeilijk om de machine te bouwen. "We hebben ervoor gezorgd dat er materialen inzitten die overal ter wereld beschikbaar zijn." De machine bestaat uit drie onderdelen: een 'shredder' waarin het plastic wordt versnipperd, een gedeelte waarin het plastic omgesmolten wordt en een mal waar producten mee gemaakt kunnen worden. Zo kunnen er lokale werkplaatsen ontstaan waar mensen hun gebruikte plastic naartoe kunnen brengen.
De mensen die een werkplaats opzetten zijn niet verplicht om dat door te geven aan Hakkens en zijn team. Toch doen velen dat wel. Op een kaart op de website is dan ook te zien waar de werkplaatsen zich bevinden. "Het idee is eigenlijk dat mensen van over de hele wereld van hun plastic afval iets moois en kostbaars kunnen maken. Heel veel plastic wordt nu nog verbrand of belandt in de oceaan, wat best wel zonde is. Je kunt er echt mooie dingen van maken. Stop met het producten van nieuws plastic en gebruik wat we al hebben, over en over."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.