Veel mensen willen best een deel van hun privacy opgeven als dat het opsporen van criminelen makkelijker maakt. Dat blijkt uit onderzoek onder 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel samen met het programma De Nationale Misdaadmeter (Avrotros). De meeste deelnemers zijn vóór het instellen van een landelijke DNA-databank en voor uitbreiding van cameratoezicht op straat. 

Een meerderheid van de deelnemers is voor de oprichting van een DNA-databank die alleen voor het oplossen van misdaden wordt gebruikt: 44 procent vindt dat iedereen verplicht zijn of haar DNA zou moeten afstaan en nog eens 35 procent vindt dat dat op vrijwillige basis moet kunnen. Slechts 14 procent wil helemaal niet dat er zo'n databank wordt aangelegd. 

Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren het cameratoezicht in hun winkel- en uitgaansgebieden uitgebreid en sinds vorig jaar mogen ook ook mobiele camera’s worden gebruikt. Die toename van camera’s in Nederland vinden veel mensen (86%) een goede zaak. Negen op de tien mensen hebben er geen bezwaar tegen dat ze zelf door zulke camera's worden vastgelegd.  

Grens ligt bij online aftappen

Veel burgers trekken een grens bij het aftappen van online gegevens: ruim acht op de tien (85%) vinden dat politie en veiligheidsdiensten alléén van een verdacht persoon de internet- en telefoondata mogen aftappen en bewaren. Slechts één op de tien (11 procent) vindt dat ze dat van alle burgers zouden mogen doen. Ook geeft een meerderheid (55%) aan dat ze niet willen dat hun eigen dataverkeer in de gaten wordt gehouden door politie en veiligheidsdiensten. Vier op de tien (38% procent) zouden daar geen problemen mee hebben.

Vanmidddag om 16:00 uur in Radio EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek. Morgenavond in De Nationale Misdaadmeter (NPO1, 21:30 uur) ook uitgebreid aandacht voor deze cijfers. Dan wordt tevens de veiligste gemeente van Nederland bekend gemaakt .

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 20.201 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 29 april tot en met 7 mei 2015.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical. 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.