Een meerderheid van de schoolleiders maakt zich zorgen om de veiligheid van het ventilatiesysteem. Ruim 40 procent van de basis- en middelbare scholen in regio Noord en Zuid heeft hun ventilatiesysteem niet op orde (10%) of zijn er nog mee bezig (30%).

Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek van de Vereniging van Schoolleiders (AVS) in handen van EenVandaag, waarvan de resultaten van de regio's Noord en Zuid Nederland al bekend zijn. Maandag worden de resultaten van de scholen in regio Midden nog aan dit onderzoek toegevoegd. Nederland telt ruim 6000 scholen. Zij moeten van het ministerie van Onderwijs uiterlijk 1 oktober laten weten of de hun ventilatiesysteem op orde hebben. Dat blijkt nu op veel scholen een probleem.

'Met een jas aan in de klas?'

De schoolleiders zitten met hun handen in het haar. "Wat moeten we doen als het straks kouder wordt en de ramen niet meer zoveel open kunnen?", vraagt een van de schoolleiders zich af. "In de winter met een jas aan in de klas zitten vind ik echt heel erg", voegt een ander toe.

"De ventilatieproblematiek wordt wel erg gemakkelijk afgewenteld op de scholen en besturen", zegt een schoolleider. Zij maken zich ook zorgen over de kosten die dit met zich meebrengt.

Oproep OMT: 'Luister naar ons'

Daarom roepen verschillende schoolleiders samen met vier vooraanstaande ventilatiedeskundigen het OMT op met helder beleid te komen. De deskundigen willen dat het OMT hun expertise in dit beleid gebruikt.

"OMT luister naar ons. Wij hebben de expertise op het gebied van ventilatie. We bieden onze hulp aan, maak daar gebruik van", zegt hoogleraar bouwkunde Wim Zeiler. Hij is gespecialiseerd in ventilatie op scholen.

'Het is ondenkbaar dat dit binnen weken lukt'

Samen met de drie andere ventilatiespecialisten die Nederland telt, heeft hij zijn hulp en expertise aangeboden aan het OMT. Ze willen meedenken, maar het OMT is nog niet ingegaan op de uitnodiging. "Ze hebben ons aanbod in beraad."

Zeiler vindt dat er dringend actie moet worden ondernomen, want hij voorziet grote problemen. "Het is een illusie om te veronderstellen dat we geld genoeg in Nederland hebben om binnen een paar jaar de ventilatie op scholen goed te krijgen, laat staan dat dat binnen een paar weken zou moeten lukken. Dat is ondenkbaar."

Handelen waar de problemen het grootst zijn

Zeiler ziet dus geen snelle oplossing. Wat je dan wel kan doen zonder dat je in de winter met open ramen zit? "Het is beter te kijken naar waar de risico's het grootst zijn. Daar kunnen we wel naar kijken en daar specifieke maatregelen voor nemen." Ook pleit hij voor een heldere lijst, zodat scholen weten waar ze aan moeten voldoen.

Zeiler vindt ook dat het OMT de ventilatieproblematiek onderschat. "Er wordt nu gesteld dat de ventilatiesystemen moeten voldoen aan het Bouwbesluit, maar dat is absoluut onvoldoende. Het Bouwbesluit is helemaal niet bedoeld om corona het hoofd te bieden en kan geen kader zijn in deze discussie."

Probleem met ventilatie is er al jaren

Op dit moment inventariseert het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie Scholen (LCVS) of de ventilatie van de middelbare scholen voldoen aan het bouwbesluit. Volgens Zeiler is dit volledig onvoldoende.

Het Bouwbesluit heeft minimale eisen en komt alleen om de hoek kijken bij de bouw van een pand. De ventilatie van scholen is volgens Zeiler al jaren een probleem, met corona is het probleem alleen maar urgenter geworden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.