Journalisten vervolgen als terroristen, omdat ze tweets sturen die de regering onwelgevallig zijn, of omdat ze kritisch berichten over de staat. In Turkije staat de persvrijheid onder druk.
President Erdogan heeft de laatste jaren aantoonbaar de journalistiek aan banden gelegd, met name media die kritisch staan tegenover zijn regering en AK-partij. Toegegeven, in Turkije worden journalisten al decennialang vervolgd. Ook in de tijd waarin het leger nog nadrukkelijk zeggenschap had. De onderhandelingen die Turkije voerde met de EU over toetreding tot de unie leidden aanvankelijk tot verbetering van de persvrijheid, maar sinds de mislukte staatsgroep is het tij sterk gekeerd. Naar verluidt zijn zeker tientallen journalisten opgepakt. Ook zouden er al tientallen journalisten zijn veroordeeld. Diverse media zijn aan banden gelegd. En als burgers zelf op zoek gaan naar informatie wordt dat alsmaar lastiger nu zelfs Wikipedia lijkt te worden afgeschermd in Turkije.
Het recht op persvrijheid is in Nederland verankerd in de grondwet. Zo kunnen wij van EenVandaag elke dag in vrijheid berichten over alle zaken die wij journalistiek relevant vinden. In 1993 stelde de Verenigde Naties de internationale dag van de persvrijheid in op 3 mei, vandaag. Om te benadrukken dat persvrijheid onmisbaar is voor een goede werking van de democratie.
EenVandaag doet mee aan de estafette van Nederlandse media die, aangevoerd door de VPRO, aandacht vragen voor de situatie van journalisten in Turkije. We roepen op tot vrijlating van de journalisten die vastzitten louter omdat ze hun werk deden.
Rene van Brakel
hoofdredacteur EenVandaag
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.