Man & abortus: eerste zelfhulpboek ter wereld

Een zelfhulpboek bij verwerking van abortus gericht op mannen, het eerste boek ter wereld over dit onderwerp. Een op de vijf mannen krijgt in zijn leven te maken met een abortus. De man die hierbij betrokken is kan veel last hebben van deze beslissing, vooral als hij niet achter het besluit van de vrouw staat. Maar ook het besef te hebben besloten over leven en dood kan jarenlang en soms levenslang grote impact hebben. Om dit onderwerp meer bekendheid te geven heeft Basti Baroncini een boek geschreven over zijn eigen ervaringen met abortus.

Basti Baroncini interviewde ook andere mannen over hun verlies. Dat vaak niet een verlies is van wat is geweest, maar van wat had kunnen zijn. Vanavond praat EenVandaag met Baroncini over zijn boek. Ook oud-minister Volksgezondheid en staatssecretaris van Emancipatiezaken Hedy d'Ancona en Bert Wolf van het Fiom komen aan het woord over dit onderwerp.

Een abortus heeft een grotere negatieve invloed op de mentale gezondheid dan een voortgezette ongewenste zwangerschap, meldt het Britse Koninklijke College van Psychiaters. De man die hierbij betrokken is kan veel last hebben van de beslissing, vooral als hij niet achter het besluit van de vrouw staat.

AVROTROSBron: EenVandaag
Wijnhandelaar Marcel Verhaar werd overvallen door het dure bio-certificaat.

Slijters halen biologische wijn uit schappen om 'duur en zinloos' bio-certificaat: 'Dit verdien ik niet terug'

Erik van Prooijen

Slijters die biologische wijnen verkopen zijn duizenden euro's kwijt aan een verplicht bio-certificaat, terwijl ze zelf niets veranderen aan het product. Dat leidt tot veel onbegrip. Winkeliers nemen nu liever helemaal afscheid van biologische producten.

Slijters en wijngroothandels die biologische wijnen verkopen, zijn duizenden euro's kwijt aan verplichte bio-certificering, terwijl ze zelf niets aan het product veranderen. Dat stuit op groot onbegrip.

'Zinloos en duur'

Winkeliers zeggen biologische producten liever uit hun schappen te halen dan te betalen voor een certificaat dat ze zien als 'zinloos' en 'duur'. Op die manier werken Europese regels die biologische landbouw moeten stimuleren, de verkoop van zulke producten juist tegen.

Zo ook in de winkel van Marcel Verhaar. Hij maakte kennis met stichting Skal Biocontrole toen hij een brief kreeg met een vordering en de dreiging van een boete van 5.000 euro.

Info
Controle-instantie Skal Biocontrole

Skal Biocontrole is een Zelfstandig Bestuursorgaan dat in opdracht van de rijksoverheid de controle uitvoert op biologische producten. De stichting krijgt een bijdrage van het ministerie van landbouw van omstreeks de 4,5 miljoen euro per jaar. Daarbovenop verdient Skal jaarlijks rond de 10 miljoen euro aan het verkopen van certificaten. In 2023 was er een 'winst' van 1,6 miljoen euro.

Webshop

De Bilthovense winkelier heeft een webshop waar hij dezelfde wijnen verkoopt als in zijn winkel. Ook biologische wijnen. Maar, laat Skal weten in de dreigbrief: dat mag niet.

Eigenlijk zijn winkels uitgezonderd van certificering, tenzij ze deel uitmaken van een keten. Maar webshops moeten weer wel verplicht certificeren.

'Het is dezelfde winkel'

"En geen enkele slijter of wijnhandel kan tegenwoordig zonder zonder website", zegt Petra de Bouvere, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slijtersunie.

En bovendien: de fysieke winkel en de webshop zijn eigenlijk een. "Als er een online bestelling is loop ik de winkel in, pak de fles, stop hem in een doos en stuur hem op."

Niet terug te verdienen

Verhaar krijgt de keus van stichting Skal: of je stopt met de verkoop van biologische wijnen, of je moet je bij ons certificeren. "Dat kost 1.000 euro voor het eerste jaar, en enkele honderden euro's voor elk volgend jaar."

"Maar ik ben een kleine winkelier, ik moet het met dubbeltjes en kwartjes bij elkaar verdienen." Duizend euro kan Verhaar op alleen biologische wijnen in 1 jaar niet terugverdienen.

Logo doorkrassen

De Bouvere krijgt veel vragen van de leden van de Slijtersunie die zich afvragen wat ze nu moeten doen. Ze adviseert om alle verwijzingen naar 'biologisch', 'organic' of 'Eko' van de website te verwijderen, of desnoods het Europese duurzaamheidslogo te verwijderen van de fles met een zwarte stift.

Maar de leden blijven vol onbegrip. "De producenten hebben veel geld betaald voor dat logo, en ik moet het nu verwijderen om geen boete te krijgen."

Een verplicht en duur bio-certificaat leidt tot verbazing bij wijnhandelaren

'Het is een verdienmodel'

De certificering "is een verdienmodel", zegt wijnboer David Klenert. Hij produceert al tien jaar biologisch, met alle bijbehorende keurmerken. Maar in maart dit jaar heeft hij zijn certificaten teruggegeven, omdat hij geen vertrouwen meer heeft in het systeem.

"Het gaat alleen maar om geld verdienen, het biologische staat niet voorop", zegt hij. Klenert mag zijn wijnen niet meer biologisch noemen, omdat hij schapen laat grazen onder zijn wijnranken. Zij houden het gras kort en bemesten het land.

Schapen

"Ze vroegen of mijn schapen bio-certificaten hebben. Als ze die niet hebben verliest mijn wijn ook de biologische status. Dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. De Europese bio-wetgeving is volkomen doorgeslagen."

Klenert betaalde voor zijn certificering elk jaar ongeveer 4.000 euro. De wijn die hij vóór afgelopen maart produceerde, mag ook niet meer als biologisch worden verkocht. "Alleen maar omdat ik niet betaal. Meerdere jaargangen rode wijn zijn feitelijk van me gestolen."

'Je kunt er ook mee stoppen'

Wijnhandelaren en slijters in Nederland begrijpen niet dat zij gecontroleerd moeten worden, als dat al bij wijnboeren gebeurt. De slijters zijn in overleg gegaan met controle-instantie Skal, maar dat overleg heeft niet geleid tot een ander beleid.

Skal stelt zich hard op: "Het is niet verplicht om biologische producten aan te bieden. Je kunt er ook mee stoppen." Slijtersunie-voorzitter De Bouvere: "Ze ontmoedigen zo de biologische markt, terwijl ze hem zouden moeten bevorderen."

Regels afschaffen

De Europese Commissie liet juist deze week weten af te willen van allerlei beperkende regelgeving in de Europese interne markt, waaronder etikettering.

De verplichte certificatie van slijters en groothandels is volgens de Koninklijke Slijtersunie een van de zaken die onmiddellijk kunnen worden afgeschaft. De Bouvere: "Waarom moeten de boer, de tussenhandelaar en de slijter alle drie gecertificeerd worden?"

Skal: 'Dit is de wet'

Directeur Nicolette Klijnhout-Klijn van Skal Biocontrole is niet onder de indruk van de bezwaren van de slijters en handelaren. "Dit is de wet. Ik voer die wet alleen maar uit", zegt ze.

De wet op biologische producten is een generieke wet, die dus geldt voor alle biologische producten. Klijnhout-Klijn: "Als u de wet wilt veranderen, moet u bij het Europees Parlement zijn."

Anders inschatten

Volgens Klijnhout-Klijn is het onderscheid tussen gewone winkels en webshops wel degelijk relevant. "Consumenten kunnen minder goed inschatten of een product echt is wat de verkoper belooft, wanneer het in de webshop staat."

Klijnhout-Klijn zegt wel dat er gesprekken zijn met de Europese Commissie over verandering van de regels, en dat dit onderwerp daar "op de lijst zal staan."

Stichting Skal Biocontrole reageert op klachten van slijters