"Door mijn burn-out heb ik keuzes gemaakt die ik anders niet zou maken. Helaas is het praten erover nog steeds taboe", zegt de 24-jarige Madelon.
Tweederde (67 procent) van de jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar had in het afgelopen jaar, in hun dagelijks functioneren, langere tijd last van stress. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Snel prikkelbaar, piekeren, aanhoudende vermoeidheid en concentratieproblemen zijn de belangrijkste gevolgen hiervan. Ook voor Madelon was dit heel herkenbaar. De druk om te presteren, moeilijk keuzes kunnen maken en de hoge verwachtingen waaraan ze moest voldoen zorgden ervoor dat ze een burn-out kreeg.
Iets betekenen voor de maatschappij
Madelon besluit na het behalen van het gymnasium Geneeskunde te studeren in Rotterdam. "Ik had altijd al het gevoel dat ik iets moest betekenen voor de maatschappij. Geneeskunde sloot daar goed op aan, dacht ik." De eerste twee jaar doorloopt Madelon met gemak, maar in het derde jaar gaat het mis. "Het werd steeds pittiger en ik had moeite om de leerstof tot me te nemen."
Madelons mooie cijfers worden onvoldoendes. "Ik sliep slecht, werd prikkelbaar en kreeg het allemaal niet meer uit mijn vingers. Ik had geen idee wat er aan de hand was." Studie, werk, onderzoek en veel deadlines. Het werd Madelon uiteindelijk teveel."Ik ben naar de huisarts gegaan en hij vertelde me dat ik een burn-out had. Ik schrok, want ik had nooit verwacht dat mij dat zou overkomen."
Druk om te presteren
Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek (72 procent) geeft aan een hoge druk te voelen om te presteren. De meesten (59 procent) zeggen die druk zichzelf op te leggen. "Dat herken ik ook bij mezelf. Tijdens mijn studie geneeskunde was het heel normaal om naast je studie, werk en sociale leven, er ook nog onderzoek bij te doen. Dat was goed voor je ontwikkeling, werd er dan gezegd. Achteraf gezien was dat teveel", vertelt Madelon.
Daarnaast zegt de helft van de jonge vrouwen (52 procent) dat 'de maatschappij' hen voor hun gevoel deze druk oplegt. "Ik had het gevoel dat de maatschappij verwacht dat ik de studie zou halen. Uitlopen voelde destijds als falen. Ook sociale media spelen een rol, want je ziet al het succes van anderen. Dan voelt het alsof je daar aan moet voldoen", zegt Madelon.
'Mijn balans was zoek'
Tijdens de sessies met de psycholoog kwam Madelon erachter dat haar karakter een belangrijke rol speelt bij haar burn-out. "Ik ben ambitieus, vind alles leuk om aan te pakken en mijn drive om iets waardevols te doen voor de maatschappij werden me uiteindelijk teveel. Mijn hele balans tussen rust en arbeid was zoek."
Uiteindelijk kiest Madelon voor zichzelf. "Ik heb gemerkt dat doseren belangrijk is. Waar ik de afgelopen jaren vol gas ging, laad ik nu af en toe de batterij op door te ontspannen. Meer dan voorheen en dat kan ik iedereen aanraden. Ik maak me toch een beetje zorgen dat zoveel jongeren stress ervaren. Als dit te lang duurt en mensen geen rust nemen, dan kan dat leiden tot een burn-out. En dat is iets wat je niet moet willen."
Geen taboe meer
Toch is Madelon blij en dankbaar dat ze de burn-out heeft meegemaakt. "Ik heb keuzes gemaakt die ik anders nooit zou hebben gemaakt. Bijvoorbeeld door fysiotherapie te gaan studeren. Deze studie legt minder druk op me. Ik rust meer en daardoor heb ik balans in mijn leven."
Daarom vindt Madelon dat jongeren die in een soortgelijke situatie zitten keuzes moeten maken. "Wees eerlijk tegen jezelf. Praat met anderen over je problemen. Het is echt niet erg om af en toe wat stress te ervaren, maar weet wanneer je moet ontspannen. Alleen zo wordt praten over een burn-out geen taboe meer."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.