De zorgverzekeraar van de 23-jarige lymepatient Marika Bazelmans uit Veldhoven weigert de kosten te betalen van langdurige antibioticabehandelingen in het buitenland, dus stapte ze naar de rechter in haar strijd om de ziekte van Lyme betaalbaar te maken. “Want”, zegt ze, “hier doe je helemaal niets aan. Dit overkomt je en kan iedereen overkomen.” Volgens de verzekeraar voldoet de buitenlandse behandeling niet aan de Nederlandse richtlijnen, en zijn ze daarom niet verplicht deze te vergoeden. De rechter gaf Marika gelijk, maar de zorgverzekeraar laat het er niet bij zitten en gaat morgen in hoger beroep.
Ernstige vermoeidheidsverschijnselen, wazig zien, concentratieproblemen en zelfs in een rolstoel belanden. Zo zag het leven van Marika er nog niet zo lang geleden uit. Een lange zoektocht in Nederland om een diagnose te krijgen op al deze ‘vage’ klachten eindigt in het advies om maar psychische hulp te gaan zoeken. De ouders van Marika leggen zich daar niet bij neer. Ze zijn overtuigd dat hier iets heel anders aan de hand is. Zoals zoveel mensen met Lyme en hun naasten zoeken ze naar andere (buitenlandse) wegen om erachter te komen wat er nou precies aan de hand is. Via via komt de familie Bazelmans bij Prof. Dr. Kenny De Meirleir in België terecht die na onder andere bloedonderzoek vaststelt dat Marika lijdt aan Late Lyme Disease, oftewel chronische Lyme. Het gevolg van een tekenbeet die ze hoogstwaarschijnlijk opliep als meisje van zeven.
Meer duidelijkheid voor Lymepatiënten
In Nederland lopen zo’n 1,3 miljoen mensen per jaar een tekenbeet op. Gemiddeld is één op de vijf teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, de Borrelia burgdorferi. Niet iedereen daarvan krijgt ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme. Van de ongeveer 100 besmette tekenbeten ontstaat in slechts 2 gevallen langdurige klachten. Meestal blijft het beperkt bij een rode ring of vlek. In het geval van Marika ontstond er geen rode ring en volgden de klachten pas jaren later toen haar ouders de tekenbeet eigenlijk al lang vergeten waren.
“Dat maakt het ook zo lastig aan een ziekte als Lyme. Nog steeds wordt het onvoldoende herkend en erkend als ziekte. De strijd die je daarop moet voeren heeft zo’n impact. Er is een constante twijfel of je wel echt ziek bent”, zegt Ellen Bazelmans, moeder van Marika. De zaak van Marika staat dan ook niet op zichzelf volgens Annemarie Bevers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten. De vereniging hoopt dat er eindelijk duidelijkheid komt voor Lymepatiënten en steunt de zaak van Marika daarom financieel. “Als blijkt dat een behandeling door een arts effectief is en dat een patiënt daar baat bij heeft, moeten de kosten daarvoor worden vergoed.”
Verzekeraar weigert kosten te vergoeden
Marika krijgt van Prof. Dr. De Meirleir, cardioloog, internist en verbonden aan de universiteit van Brussel, een behandeling met antibiotica, probiotica, vitaminen en voedingssupplementen. Na een jaar is ze al flink vooruit gegaan en probeert ze de gemaakte kosten te verhalen op haar zorgverzekeraar. Met de gedachte: deze behandeling is voor mij heel effectief en kan dus ook anderen met Lyme helpen.
Maar daar denkt de zorgverzekering van Marika, VGZ, anders over en weigert om de gemaakte kosten te vergoeden. Inmiddels staan ze aan de vooravond van een hoger beroep. “De ziekte van Lyme is een hele vervelende ziekte, met vaak ingrijpende gevolgen. Daarom begrijpen we dat onze verzekerden met deze ziekte alles proberen om beter te worden. Als zorgverzekeraar vergoeden wij alleen bewezen effectieve behandelingen. Dit wordt bepaald door de overheid. Zij hebben bepaald dat dit middel niet bewezen effectief is. Op basis hiervan hebben wij besloten deze behandeling niet te vergoeden“, aldus VGZ.
Crowdfunding om zorgkosten te vergoeden
Volgens Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is het een interessante zaak. “Het biedt zeker hoop voor andere Lymepatiënten. Dat wijst eerdere jurisprudentie ook uit.” Volgens hem is de ziekte van Lyme ook een goed voorbeeld waarvoor je nou juist bent verzekerd. “Het maakt niet uit of je wel of niet aanvullend bent verzekerd. Dit overkomt je en dat kan iemand niet in zijn eentje dragen.”
Marika’s gezondheid is inmiddels flink vooruit gegaan, maar ze gaat door met haar strijd. Via crowdfunding wil Marika geld ophalen zodat ook andere patienten gesteund kunnen worden in hun strijd om de zorgkosten vergoed te krijgen. Wanneer de uitspraak is van het hoger beroep is nog niet bekend.
Eerder stapte de vader van Lymepatiënt Marleen ook naar de rechter, en werd in het gelijk gesteld. In het geval van Marleen ging het zelfs om een behandeling die zij in Nederland heeft ontvangen. Mogelijk gaat ook haar verzekeraar in hoger beroep.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.