Voormalig model Yolanda Hadid schreef een boek over haar strijd tegen de ziekte van Lyme. In 'De Wereld Draait Door' vertelde ze dat ook twee van haar kinderen dezelfde ziekte hebben. Volgens Hadid kan Lyme dan ook tijdens de zwangerschap van moeder op kind overgedragen worden. Heeft ze gelijk?
Volgens het RIVM worden elk jaar ruim één miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden.
Alleen een besmette tekenbeet
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Die bacterie kan je alleen via de beet van een besmette teek oplopen. "De kans dat een moeder het overdraagt aan haar kind is enorm klein. Nihil", vertelt Kees van den Wijngaard, epidemioloog en tekenbetenspecialist van het RIVM. "Omdat er geen onderzoek is dat het tegendeel bewijst, kunnen we ook niet zeggen dat het honderd procent zeker is dat het niet kan", legt hij uit. "Erfelijkheid is wel uitgesloten."
Hoogleraar Joppe Hovius van het Amsterdams Multidisciplinair Lymecentrum bevestigt dat de kans enorm klein is. Hij wil daar wel een aantal kanttekeningen bij plaatsen. "Als een kind de ziekte van Lyme heeft, dan is de kans het allergrootste dat hij dat heeft opgelopen door een tekenbeet. Als er meerdere mensen binnen een gezin de ziekte hebben is de kans het grootst dat ze in een beboste omgeving wonen.”
Niet volledig uit te sluiten
Toch kan hij het, net als Van den Wijngaard, niet volledig uitsluiten. "Er zijn publicaties die afwijkingen hebben beschreven bij kinderen van moeders met de ziekte van Lyme. Dan hebben we het over ernstige geboorteafwijkingen, zoals hartafwijkingen of afwijkingen aan het zenuwstelsel." Dat betekent niet direct dat die afwijkingen door Lyme worden veroorzaakt. "Lang niet in al die publicaties is het verband tussen die afwijkingen en de ziekte van de moeder erg duidelijk", vertelt Van den Wijngaard.
Dat Lyme overgedragen wordt van moeder op kind kan je dus geen fictie noemen. De kans erop is alleen enorm klein. Een tekenbeet blijft bij kinderen de grootste veroorzaker van Lyme.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.