De superrijken van de wereld slaan de handen ineen met een wel heel bijzonder doel: ze willen meer belasting gaan betalen en strijden tegen belastingontduiking. Gaat het om 'luxe borrelpraat' of gaat er echt iets veranderen?

Meer dan 120 superrijken hebben een brief ondertekend waarin ze zeggen zich actief te gaan inzetten om vooral meer belasting te gaan betalen. Ook Nederlanders hebben de brief ondertekend. En ondertussen staat ons eigen land al jaren te boek als een belastingparadijs.

Oproep

In de brief schrijven ze het volgende: "Aan onze collega-miljardairs en miljonairs over de hele wereld, Er zijn twee soorten rijke mensen op de wereld: degenen die de voorkeur geven aan belastingen en degenen die de voorkeur geven aan hooivorken. Wij, ondergetekenden, geven de voorkeur aan belastingen. En wij geloven dat u dat ook zult overwegen."

In plaats van vooral bezig te zijn met zoveel mogelijk geld binnen harken, willen ze dus vooral ook iets goeds betekenen voor de wereld. De brief is verspreid door Patriotic Millionaires, een organisatie van sociaal bewuste miljonairs en Human act, een organisatie die armoede bestrijdt.

'Luxe borrelpraat'

"Ik noem het luxe borrelpraat", zegt Harry Mens, presentator van het tv-programma Business Class en zelf niet onbemiddeld.

Hij spreekt regelmatig met vermogende ondernemers en jetset. "De mensen die dit roepen zijn vaak dezelfde mensen die hun geld al lang weggesluisd hebben naar Zwitserland."

'Nederland is nog steeds een belastingparadijs'

Jelle Maasbach is journalist voor RTL Z en was op zijn beurt juist aangenaam verrast door het aanbod van de miljonairs. "Dit is best wel uniek", zegt hij. Maasbach zag al wel meer miljonairs die veel geld schenken, zoals Warren Buffett en Bill Gates. Toch meent hij dat juist politici in deze kwestie het verschil kunnen maken. "Nederland is nog steeds een belastingparadijs voor de rijkaards. Daardoor loopt de regering veel geld mis."

De brief komt op het moment dat in Davos de rijken en machtigen der aarde bij elkaar zitten. Vorig jaar gooide de Nederlandse journalist Rutger Bregman daar nog de knuppel in het hoenderhok, toen hij een punt maakte van de grootschalige belastingontduiking. Jelle Maasbach: "Naast Rutger zijn er tal van anderen die dat ook doen, zoals Oxfam bijvoorbeeld. Het geluid wordt in elk geval steeds sterker."

Bakker en slager

Volgens Maasbach zou het voor de gewone man in de straat veel uitmaken als de belastingparadijzen dichtgaan. "Dan heeft de regering meer geld om uit te geven of kan de belasting voor burgers worden verlaagd."

Harry Mens verwacht weinig van het initiatief om meer belasting te gaan betalen: "Eerst zien en dan geloven." Hij ziet vooral de banken als schuldige van het feit dat de gewone burger - de bakker en de slager - geen geld meer kunnen lenen. "Wie een ton wil hebben krijgt nee, wie 15 miljoen wil hebben krijgt ja."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.