Overgewicht en obesitas komen relatief vaak voor bij vrachtwagenchauffeurs. Hoe help je deze beroepsgroep om gezonder te leven? Anniek Boeijinga, communicatie- en informatiewetenschapper aan de Radboud Universiteit, laat zien hoe verhalen daarbij kunnen worden ingezet.

Boeijinga ging op pad met een vraag uit de transportsector zelf. “Overgewicht is een groot thema bij vrachtwagenchauffeurs”, vertelt Boeijinga. Er was daarvoor al met behulp van campagnes en brochures geprobeerd ze gezonder te laten leven. “Zonder veel succes.”

Wel gemotiveerd

Volgens Boeijinga zijn huidige maatregelen niet effectief omdat ze uitgaan van een gebrek aan motivatie. Uit het onderzoek van Boeijinga blijkt dat 80% van de chauffeurs wel gemotiveerd is. “Chauffeurs willen vaak wel gezonder leven, maar lopen in de praktijk  tegen allerlei obstakels aan, zoals onregelmatige werktijden”, aldus Boeijinga.

Ook zijn er veel verleidingen onderweg en sociale verwachtingen van thuis, dat de weinige tijd thuis niet op de sportschool wordt doorgebracht. Dit beeld is herkenbaar voor vrachtwagenchauffeur Lex Lecomte. Na meerdere afvalpogingen is het hem nog niet gelukt zijn streefgewicht te bereiken. “Je eet vaak maar eens per dag thuis en ook de nachtdiensten vergemakkelijken het niet af te vallen”.

Rolmodel

In haar onderzoek zet Boeijinga verhalen in als middel om chauffeurs te informeren en gezonder te laten leven, zowel met geschreven verhalen als met luisterverhalen. In de verhalen staat een chauffeur centraal die, inclusief tegenslagen, een gezondere levensstijl weet te bereiken. Zo’n personage werkt dan als een soort rolmodel. 

Boeijinga schreef de verhalen zelf, gebaseerd op de verhalen van de vrachtwagenchauffeurs. De verhalen zijn dus bedoeld als voorbeeld hoe de chauffeurs de obstakels kunnen overwinnen. “Ik herkende me in veel van de verhalen, niet in allemaal. Er zijn veel verschillende chauffeurs, dus ook verschillende verhalen nodig”, aldus Lex Lecomte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.