Twee tenten en 7000 bezoekers, zo begon Lowlands ooit als klein rockfestival in 1993. Ondertussen is het festival uitgegroeid tot een van de populairste van Nederland. Dit weekend vindt de 25e editie plaats.
De bezoekers van het festival kunnen genieten van meer dan muziek alleen. Zo is er ook theater, zijn er readings en kan er naar hartenlust aan yoga gedaan worden. Stephan Okhuijsen is bezoeker van het eerste uur en heeft zelfs alle bandjes nog bewaard. “Dit is toch wel het mooiste bandje van allemaal, die uit 1993. Hij ziet er wel een beetje uit als een ziekenhuisbandje", zegt Okhuijsen.
1963 in Utrecht
1993 staat dan wel bekend als de eerste échte lowlands in Biddinghuizen, in 1963 vond de voorloper al plaats in de Margriethallen in Utrecht. De Utrechtse kunstenaar Bunk Bessels had inspiratie opgedaan in Engeland en wilde iets soortgelijks in Nederland opzetten. Ze noemde het 'A Campingflight To Lowlands Paradise', vernoemd naar het nummer Sad Eyed Lady of the Lowlands van Bob Dylan.
7000 bezoekers
Tom Steenbergen schreef een boek over de geschiedenis van het festival en de Nederlandse popcultuur in de jaren zestig. "Bij die eerste edities kocht je voor 10 gulden nog een kaartje aan de deur en kocht je voor een gulden een biertje", zegt Steenbergen.“Na het festival werd het geld in grote bakken vervoerd. Dat moest eerst wel schoongemaakt worden want het zat helemaal onder de mayonaise en de mosterd.” De naam werd later door organisator Mojo gekocht en het festival werd opnieuw geïntroduceerd in 1993, toen met 7000 bezoekers nog geen doorslaand succes.
Voor foodblogger Tessa Moorman is het de derde keer Lowlands. Zij probeert het festival zo gezond mogelijk door te komen en schreef er voor haar website een artikel over. “De pannekoeken daar zit ei in en dat eet ik niet”, zegt Moorman als ze naast de pannekoekenstand staat. “Iedereen moet op zijn eigen manier van het festival genieten.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.