Goed nieuws over het eerste loonstrookje 2021. Over de gehele linie ziet het er door lastenverlichting die het kabinet doorvoert positiever uit. Door de coronacrisis geven we ook minder uit. En met dat 'extra' geld kun je verschillende dingen doen.
Mensen met een modaal inkomen gaan er ruim 2 procent op vooruit. Naarmate het salaris stijgt, neemt het voordeel af, tot ongeveer 1 procent bij een drie keer modaal inkomen.
Buffer opbouwen
Wat te doen met dit 'extra' geld? "Verstandig is om eerst eens even te checken hoeveel er nou precies op de spaarrekening staat. Heb je genoeg om deze gekke periode door te komen? Ook als het langer duurt dan verwacht?", zegt financieel adviseur Renee Lamboo. "Gister kwam er nog een onderzoek naar buiten dat veel mensen ontevreden zijn met wat er op de spaarrekening staat met de kennis van nu. Ze zien nu dat dat eigenlijk meer had moeten zijn."
De financieel adviseur adviseert een buffer van drie tot zes maanden aan onkosten aan te houden: "Reken uit wat je nodig hebt per maand om de rekeningen te betalen en doe dat drie tot zes keer, dan weet je dat het goed zit met je spaarpotje."
'Sparen doe je niet alleen voor spaarrente'
Is sparen ook het verstandigste dat je kan doen met extra geld nu er al een tijd sprake van 0 procent spaarrente? Volgens Lombee wel: "Sinds de beurzen omlaag gingen toen corona zijn intrede deed, lijkt beleggen iets te zijn geworden wat we vroeger sparen vonden. Mensen maken meteen de stap naar beleggen, want vinden het onzin om te sparen als je geen rente krijgt."
"Maar beleggen is een risico en sparen doe je niet alleen voor de spaarrente. Dat was jarenlang mooi meegenomen, maar sparen doe je ook om dingen op te vangen zoals opdrachten verliezen als zzp'er of je baan verliezen en terugvallen in inkomsten. Sparen is misschien niet spannend, maar je doet het voor de veiligheid en de zekerheid die je misschien je gezin wil bieden."
Beleggen en aflossen
Uit cijfers van de Nederlandse Bank over het tweede kwartaal van dit jaar blijkt dat we 9 keer meer spaarden dan normaal door de coronacrisis. We hielden 12 miljard over, waarvan 11 miljard op de spaarrekening werd gezet. Een miljard werd gebruikt voor beleggingen en het aflossen van schulden.
In plaats van beleggen is het aflossen van schulden altijd verstandig, zegt Lamboo: "Bij het extra aflossen van je hypotheek weet je precies wat je ervoor terug krijgt. Je kan je bank bellen en zeggen: ik wil dit bedrag extra aflossen, wat scheelt dat dan in de maandlasten? Bij beleggen of investeren in bijvoorbeeld bitcoins weet je dat natuurlijk niet. Als je een schuld hebt die je een paar procent per jaar kost, los dat dan eerst af, dat slaap een stuk lekkerder."
Rendement maken
Als je dan toch wil beleggen heeft Lombee nog wel een paar ideeën om rendement te maken. "Als je geld hebt is het leuk als dat meer waard wordt. Sinds de lockdown is beleggen heel populair, ook onder jonge mensen. Je ziet op social media als Instagram en zelfs op TikTok-accounts de kop opsteken over beleggen die veel gevolgd worden. En bitcoins natuurlijk, dat is van alle leeftijden."
En anders kan je altijd nog een bedrijf beginnen, zegt de adviseur: "Er zijn mensen die tijd over hebben en nu een 'side-hustle' beginnen en bijvoorbeeld gaan handelen op marktplaatsen. Als je heel veel van Rolexen weet en je ziet een trend, kan ze goedkoop inkopen en verkopen, hartstikke leuk! Maar kies wel iets waar je echt verstand van hebt."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.