Doordat zijn huis in aardbevingsgebied staat, kreeg Lolke Weegenaar deze niet verkocht. Hij wil dat de NAM de waardedaling compenseert. Mede namens 4500 andere gedupeerden dient hij nu een megaclaim in van 122 miljoen euro.

Veel mensen die wonen in het gaswinningsgebied hebben scheuren in hun huis. Maar Weegenaar ontdekte al snel dat door de aardbevingen het gebied minder aantrekkelijk werd om in te wonen.

'Dat is toch niet in aardbevingsgebied?'

Zijn huis stond te koop toen in 2012 de aardbeving in Huizinge kwam. "De makelaar kreeg telefoontjes uit het westen van het land waarin mensen eerst vroegen: dat is toch niet in het aardbevingsgebied?"

Niet alleen leed hij rond de 1,5 ton schade, ook denkt Weegenaar dat zijn woning 30 procent minder waard is geworden. Alleen al doordat het staat waar het staat. Het huis heeft hij inmiddels uit de verkoop gehaald.

Rechter bepaalt: NAM moet betalen

In 2013 richtte Weegenaar de Stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen) op. De NAM wilde de waardevermindering vergoeden als het huis verkocht was. Maar in 2015 bepaalde de rechtbank in Assen al dat de NAM direct over de brug moest komen. Dit werd bevestigd door het gerechtshof in Leeuwarden in 2018.

De waardedaling per gebied, volgens de Stichting WAG

De NAM moet de waardedaling van huizen vergoeden, ook als ze nog niet verkocht zijn of als de woning geen fysieke schade heeft. Dat het huis in aardbevingsgebied staat is genoeg om recht te hebben op compensatie. Samen met advocaat Pieter Huitema werd de claim opgesteld die nu naar de NAM is gestuurd. De stichting eist 122 miljoen euro voor de 4500 aangesloten gedupeerden. De vergoeding is alleen voor de mensen die bij de stichting zijn aangesloten.

audio-play
Reportage: de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) eist voor 4500 huiseigenaren een compensatie van 120 miljoen voor de waardedaling van hun woningen.
info

Hoe bereken je waardedaling?

George de Kam, emeritus hoogleraar volkshuisvesting en grondmarkt van de Rijksuniversiteit Groningen, keek voor de Stichting WAG mee naar de rekenmethode: "Om de waardedaling van huizen te berekenen kijken we naar hoeveel schokken een huis heeft gehad. Zowel harde als zachte trillingen, en de schademeldingen."

"We vergelijken de ontwikkelingen van WOZ-waarde tussen buurten in aardbevingsgebied met alle andere buurten in Nederland. We houden er rekening mee dat door de aardbevingen de mensen die het konden betalen sneller gingen verhuizen, waardoor het gebied in verloop van tijd sociaal-economisch minder aantrekkelijk werd. Zodoende komen we op een claim van 122 miljoen euro voor 4500 huishoudens bij de NAM."

'We gaan door'

Weegenaar verwacht dat het nog wel 1 of 2 jaar kan duren voordat het geld er komt: "Misschien moeten we nog heel lang wachten, maar wij gaan door. Dat is rechtvaardigheid. Als je bezit wordt aangetast dan wil je daar een vergoeding voor hebben."

Toch is volgens de NAM het geëiste bedrag veel te hoog, schrijft het bedrijf in een reactie. "De afgelopen maanden zijn er constructieve gesprekken gevoerd tussen de stichting WAG en de NAM. Het doel van deze gesprekken was er op gericht om tot een oplossing te komen. Het bedrag dat de stichting nu claimt staat in geen verhouding tot het advies van de commissie waardedaling Groningen. [...] Ook hebben wij een schikkingsvoorstel gedaan aan de Stichting WAG op grond van de huidige inzichten over waardedaling. Dit schikkingsvoorstel is volgens ons alleszins redelijk. Helaas is dit voorstel door Stichting WAG afgewezen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.