Linkse politici praten in langere zinnen met moeilijkere woorden dan hun rechtse collega's. Zij houden juist van kort en helder communiceren. Dat concludeert de Universiteit van Amsterdam in een nieuw onderzoek.
Voor het onderzoek zijn maar liefst 380 duizend speeches uit de afgelopen 70 jaar geanalyseerd. Dit waren speeches van verschillende Europese politici uit onder andere Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zweden.
Zelfde resultaat in meer landen
Een van de onderzoekers, Martijn Schoonevelde, vertelt dat het opvallend is dat hetzelfde resultaat in meerdere landen terugkwam. "Zo blijkt uit de scores dat de Britse cultureel-linkse Gordon Brown speeches met een hogere complexiteit gaf dan zijn opvolger: de cultureel-conservatieve David Cameron. In Spanje zagen we hetzelfde: de taal van de cultureel-linkse minister-president José Zapatero is veel complexer dan die van zijn opvolger, de cultureel-rechtse Mariano Rajoy.
Als je landen met elkaar vergelijkt, zagen de onderzoekers hetzelfde. "De cultureel-linkse Duitse Joschka Fischer en Britse Nick Clegg scoren veel hoger in de complexiteit van hun taalgebruik dan de cultureel-rechtse Geert Wilders en de Zweedse Jimmie Åkesson."
Taal afgestemd op de kiezer
De onderzoekers geven ook een verklaring voor hun bevindingen: volgens hen stemmen politici hun taalgebruik af op de wensen van hun kiezers."Het blijkt dat politici die links zijn in hun culturele opvattingen over onderwerpen als immigratie, EU, abortus en euthanasie, complexere taal gebruiken dan cultureel-rechtse politici", concludeert de UvA.
Dat is dan ook de reden dat rechtse politici makkelijkere taal gebruiken, volgens de onderzoekers. "Korte en eenduidige zinnen zouden cultureel-rechtse individuen meer aanspreken, omdat zij meer behoefte hebben aan helderheid en dus meer stellige statements." Samengestelde zinnen met meerdere bijzinnen en dubbelzinnige taalconstructies zouden daarentegen dan weer aantrekkelijker zijn voor linkse mensen. Zij zouden toleranter staan tegenover statements die je op verschillende manieren kunt uitleggen.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.