Bijna acht op de tien (78%) van de jongeren die met regelmaat uitgaan zeggen dat ze het afgelopen jaar agressie hebben gezien. Het gaat dan vooral om flinke scheldpartijen (72%), duwen en trekken (70%) en slaan en schoppen (49%). geslagen en geschopt werd (49%). Dat blijkt uitonderzoek van EenVandaag onder 1100 jongeren die met regelmaat uitgaan. Een kwart (24%) geeft zelfs aan vrijwel altijd een vechtpartij te zien tijdens een avondje stappen.
Een vijfde (21%) van de jongeren geeft aan dat er in hun eigen omgeving het afgelopen jaar minimaal één, maar vaak meerdere geweldsfilmpjes in omloop waren.
Veel filmpjes gezien
Twee op de drie jongeren (66%) hebben de afgelopen tijd geweldsfilmpjes gezien met Nederlandse jongeren in de hoofdrol, en met vaak flinke agressie: zo werd er vrijwel altijd in geslagen en geschopt (93%), geduwd en getrokken (83%) en in meer dan een kwart (28%) van de filmjes werd iemand bespuugd. ‘Iemand liet het zien op Facebook. Twee meiden die onder toeziend oog van een grote groep jongeren elkaar tot bloedens toe aan het slaan en schoppen waren,’ zegt een deelnemer. Een andere ondervraagde geeft aan: ‘Bij ons op school was er een jongen die een andere jongen in elkaar trapte. Het ging over een meisje, de ene jongen was daar boos over en schopte de ander schold hem uit. Het filmpje daarvan was op online gezet en de link daarvan ging heel de school rond, later ook heel de stad. Ik bekeek het filmpje toen er een linkje van in de klassenapp op Whatsapp werd gezet.’
Een kwart (24%) van de ondervraagde jongeren kan zich voorstellen dat ze een filmpje die ze online zien delen op social media of verder verspreiden.
'Filmer net zo hard straffen als dader'
Een jongere die bewust en ‘voor de lol’ een filmpje maakt van een vechtpartij of mishandeling, is vaak niet strafbaar. Dit omdat het vaak opgenomen wordt op de openbare weg. Veel jongeren vinden dit onterecht: vier op de tien (40%) vinden dat filmers hetzelfde gestraft moeten worden als de daders.
Een rapportage van het onderzoek met meer quotes van jongeren die deelnamen aan het onderzoek vindt u hier.
Straks in Radio EenVandaag (NPO Radio 1, 14:00 uur) bespreekt Gijs Rademaker deze uitslag en reageert Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut. Vanavond ook meer over jongeren en geweldsfimpjes in De Nationale Misdaadmeter van AVROTROS op NPO 1 (21:25 uur).
Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 5.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 14 tot en met 20 april, deden 1165 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.
De software van de onderzoeken is van Vision Critical.
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.