In het New Yorkse MoMa en het British Museum in Londen doen ze het allang, nu lijken ook Nederlandse musea slechtzienden en blinden als doelgroep te hebben ontdekt. In het Van Abbemuseum in Eindhoven en in het Van Gogh museum zijn speciale kunstprogramma's ontwikkeld voor mensen met minder of geen zicht.
Door kunstwerken na te spelen, te luisteren, voelen, ruiken en praten beleven slechtzienden, vaak voor het eerst, het museum. En dat is nodig, want in 2020 zullen er naar schatting zo’n 380.000 mensen met een visuele beperking zijn. Een toename van 20% ten opzichte van 2009, vooral te verklaren door de vergrijzing.
EenVandaag gaat op bezoek bij de 23-jarige Emre Varlik. Hij is sinds zijn tiende zeer slechtziend en is een echte kunstliefhebber. We volgen samen met het slechtziende stel Marja en John van Oers de speciale rondleiding in het Van Abbemuseum en kijken hoe het is om als slechtziende een museum te bezoeken. Verder spreken we met Ans Withagen, orthopedagoog en expert op het gebied van tastontwikkeling bij blinden.
Bekijk hieronder een video van het Van Abbemuseum:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.